Broj 40
Početna > Lepi i zdravi > LEK U ŠOLJICI ČAJA

Majčina dušica

LEK U ŠOLJICI ČAJA

Majčina dušica je omiljen lek ne samo u narodnoj nego i u naučnoj medicini. Korsti se za lečenje organa za varenje, kao začin, konzervans i ima antiseptičko dejstvo.

Majčina dušica (latinski naziv thymus serpyllum) je biljka prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa i ukusa. Lekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvetu ove biljke. Treba je brati pažljivo, nipošto ne smete da je čupate jer ćete je na taj način uništiti. Makazama odsecite samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu. Raste na sunčanom mestu.

Sastav majčine dušice - timol i karvakrol, dva fenolska jedinjenja od kojih potiču lekovitost, antiseptička moć i svojstven miris, i svojstvo neškodljivog konzervansa.

Pravilno pripremite čaj!
Nikako ne treba da kuvate majčinu dušicu, jer će kuvanje ona izgubiti sve lekovite sastojke. Preporučuje da majčinu dušicu samo prelijete ključalom vodom, odmah poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Nemojte kuvati čaj u otvorenom sudu. Takođe je važno uzeti dovoljnu količinu biljke, jer čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom nema lekovita svojstva.

Lekovita svojstva
Za zaštitu u vreme epidemija preporučuje se svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke čak i uništava. Pored toga majčinom dušicom se možete inhalirati što će dati još bolje efekte u terapiji. Vodena para sa lekovitim sastojcima majčine dušice razređuje sekret u bronhijama. Upotrebljava se kao lek za lečenje organa za varenje, daje se protiv crevnih parazita, naročito protiv dečjih glista...

Narodna imena: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika…