Broj 40
Početna > Zanimljivosti > IGRAČKA ZA KLIKERAŠE

Rubikova kocka

IGRAČKA ZA KLIKERAŠE

Rubikova kocka je najprodavanija igračka na svetu sa oko 300 miliona prodatih primeraka i imitacija

Najpopularnija kocka na planeti se sastoji od devet malih jednobojnih kocki na svakoj strani, a ukupno ih ima 54. Kad se boje na trodimenzionalnoj kocki izmešaju, veoma je teško, a za većinu i nemoguće, ponovo složiti kocku.
 
  Popularna zagonetka
  Istorija Rubikove kocke počinje 1974. godine kad je ideju o trodimenzionalnoj igrački dobio Mađar Erne Rubik, inače vajar i profesor arhitekture. Iako je svoj izum, nazvan Magična kocka, prijavio 1975. godine u Budimpešti, prvi primerak je proizveden i pušten u prodaju tek 1977. godine. Magična kocka je bez ikakve reklame kroz godinu-dve postala jedna od najpopularnijih mozgalica u Mađarskoj. Interesovanje za nju je brzo pokazala i njujorška fabrika igračaka.
 
  Izazov za intelektualce
  Bez obzira na oduševljenje kockom, velike kompanije su joj pronalazile mane: preteška i preskupa za proizvodnju, komplikovana za demonstraciju na televiziji, mentalno prezahtevna, izazov za intelektualce, a ne za mlade i prosečne kupce. Radnici u Ideal Toy-u, Laczi i Kremer, ipak su uspeli da nagovore potpredsednika ove kompanije da u septembru 1979. dođe u Budimpeštu i pogleda igračku. Potpisana je prva narudžbina od milion primeraka.
 
  Rekordna prodaja u svetu
  Sledeće godine, sam Rubik je predstavio svoj izum na nekoliko sajmova igračaka u Londonu, Njujorku i Nirnbergu. Igračka dobija ime Rubikova kocka i sve više obožavatelja širom sveta. U roku od dve godine prodato je oko 100 miliona primeraka, a za njenu promociju u Holivudu bila je zadužena mađarska glumica Zaza Gabor. Nedavno istraživanje tržišta u SAD pokazalo je da preko 85 odsto potrošača zna za Rubikovo ime i prepoznaje njegovu kocku.
 
  Prema nekim proračunima Rubikova kocka ima 43.252.003.274.489.856.000 različitih kombinacija.
  Jedna Nemica iz Diseldorfa je 1981. godine pokrenula brakorazvodnu parnicu tužeći muža, a kao glavnog krivca za raspad braka, navela je Rubikovu kocku!