Broj 40
Početna > Zanimljivosti > ČAROBNI SVET IGRE

Na šta da obratite pažnju kada kupujete igračke

ČAROBNI SVET IGRE

Treba biti posebno oprezan kada se kupuju igračke za decu mlađu od tri godine

Kada kupujete igračku za malo dete, morate da znate da ona treba da bude toliko velika da dete može da je drži u ruci. Kada ste izabrali igračku po lepoti, potrebno je da se informišete i o drugim stvarima, koje nisu nebitne. Prvo pravilo glasi da se potraži znak CE. To znači da proizvođač garantuje da igračka ispunjava zajedničke kriterijume sigurnosti EU i standard igračaka SS EN 71. Igračka, takođe, treba da bude označena imenom, kao i zaštitnim znakom proizvođača ili uvoznika. Na svakoj kutiji postoji i tekst upozorenja. U pitanju je, na primer, obaveštenje da treba držati igračku daleko od vatre, da odraslo lice mora vršiti nadzor dok se dete igra i za koji uzrast je igračka namenjena.

OBRATITE PAŽNJU!
* Ne kupujte igračke na ulici. Kupujte ih u specijalizovanim prodavnicama.
* Tražite informacije o igračkama u prodavnici. Tražite uputstva za rukovanje, po mogućstvu u pisanoj formi.
* Mekane lutke-životinje bi trebalo da podnose pranje. Oči, njuške, dugmad i ostali detalji moraju biti dobro pričvršćeni.
* Nemojte kupovati igračke od lako lomljive plastike. Deci mlađoj od tri godine potrebne su igračke koje su posebno izdržljive. One treba da izdrže da ih dete baca, lupa i grize a da se ne polome.
* Bacite polomljene igračke da se dete ne bi povredilo.
* Sitne stvarčice koje mogu otpasti i koje dete može staviti u usta mogu biti opasne.
* Na zvečkama, cuclama i drugim igračkama za decu koja još ne sede sama, ne smeju biti nikakvi delovi koji su ispupčeni ili lepljeni i koji se mogu skinuti i zapušiti disajne puteve, ako ih dete stavi u usta.
* Pitajte prodavača čime je igračka napunjena. Ne sme biti ni loše ušivenih šavova koji se mogu oparati. Probajte sami da ih malo povučete.
* Budite sumnjičavi prema mekoj plastici koja smrdi. Razlog može biti da igračka sadrži štetne hemikalije.
* Krede, drvene bojice, olovke i slično treba da su za malu decu. Olovke za odrasle mogu biti opasne ako ih dete posisa ili poliže ili ako crta sa njima na svojoj koži.
* Konopci i uzice na igračkama, dečjem krevecu i dečjim kolicima ne smeju biti duže od 22 centimetra. Ovo važi i za igračke za malu decu na kojima su omče, čvorovi ili nešto drugo što dete može iz radoznalosti sebi staviti oko vrata.

Ako primetite da je detetu dosadila igračka, sklonite je na neko vreme iz njegovog vidokruga. Videćete da će se dete, kada je ne vidi duže, zainteresovati za nju kao da je u pitanju potpuno nova igračka.