Broj 40
Početna > Zanimljivosti > BUNTOVNICI O KOJIMA SE PRIČA

BUNTOVNICI O KOJIMA SE PRIČA

Mnoge poznate ličnosti su kroz istoriju menjale ustaljene norme, idući ispred vremena. Predstavljamo vam buntovnike koji su to radili kroz razne umetničke forme i na taj način postali nosioci pop kulture kakvu danas poznajemo

Džems Din
  Američki glumac koji je u 24. godini poginuo u automobilskoj nesreći, zahvaljujući jednoj ulozi postao je simbol svoje generacije. Posle uloge u filmu „Buntovnik bez razloga" zalizane kose, ciničnog stava i osmeha, predstavljao je ideal američkog tinejdžera, pobunu i duh mladosti.
 
  Sid Višiz
  Mnogi su baš po njemu zapamtili grupu Seks pistols. Kada je reč o pank pokretu, nemoguće je ne spomenuti čoveka koji je svojom energijom i idejama predvodio bend koji su fanovi opisali kao „simbol prigušenog besa radničke klase, uhvaćene u zamku dosade”. Sid je bio performer koji se nije plašio krvi na pozornici i narkoman koji je mesec dana proveo u zatvoru zbog navodnog ubistva svoje devojke Nensi Spandžen.
 
  Vivijen Vestvud
  Kada se pojavila u Britaniji, izazvala je mnogo buke, dok je danas smatraju engleskom kraljicom stila i simbolom britanske kreativnosti. Godine 1972. je sa tadašnjim menadžerom Seks pistolsa Malkolmom Meklarenom otvorila seks butik u Londonu gde su prodavali pocepane majice, lance, pseće ogrlice i dotad neviđene boje za kosu.
 
  Endi Vorhol
  Vodeća ličnost pop-arta, američki umetnik Endi Vorhol uzdrmao je dotadašnje temelje poimanja umetnosti guranjem svakodnevice u umetnost. Merilin Monro je prikazao u avangardnom svetlu, bavio se filmom i muzikom, pa se s pravom smatra jednim od najuticajnijih umetnika 20. veka.
 
  Bob Marli
  Najprepoznatljivija ikona rege muzike, Bob Marli, prva je megazvezda iz Trećeg sveta i redak primer istinskog borca za pravdu. Marli je svojim pesmama zagovarao ljubav i mir, veru i toleranciju. Na Jamajci je 1978. godine na mirovnom koncertu "One Love" na binu pozvao predsednika Majkla Menlija i vođu opozicije Edvarda Seagu i naterao ih da se rukuju. Iste godine dobio je medalju za mir Ujedinjenih nacija, a posthumno mu je dodeljeno jedno od najvećih priznanja Jamajke, orden zahvalnosti.
 
  Bob Dilan
  Legendarni kantautor koji je više puta proglašavan jednim od najuticajnijih muzičara, Bob Dilan je svojim pesmama uticao na mnoge generacije. Pesme ”Blowin' in the Wind”, ”The Times They Are Changin'' i ”A Hard Rain's Gonna Fall” postale su himne antiratnih protesta i borbe za građanska prava. Osim nebrojenih nagrada, Dilan je nekoliko puta bio nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.
 
  Elvis Prisli
  Prvi nastupi kralja rokenrola na američkoj televiziji nisu prošli bez zabrana. Kamermani zaposleni na CBS-u dobili su stroga uputstva da pevača smeju da snimaju samo od struka naviše. Elvis je svojim plesnim pokretima uneo revoluciju u dotadašnje ukočene nastupe muzičara, a ni publika nije mogla da miruje. Ni zabrane ni konzervativan stav medijskih mogula nisu mogli zaustaviti seksi kretanje kralja!
 
  Lari Flint
  Paralelno sa seksualnom revolucijom u SAD, početkom sedamdesetih godina pojavila se figura koja će obeležiti borbu za slobodu govora. Posle nekoliko striptiz klubova, Flint je pokrenuo porno-časopis Hustler koji je od samog početka pomerio granice tolerancije. Za vreme Klintonove afere 1998. godine ponudio je milion dolara svakome ko mu donese dokaz seksualne afere bilo kog republikanca.