Broj 4
Početna > Putovanja > OSTRVO BOGOVA

Bali

OSTRVO BOGOVA

Kada na Baliju pažljivo pogledaš oko sebe, shvatiš da si pronašao ostrvo bogova, neobičnu destinaciju na svetu koja garantuje iznenađenja i uživanciju. Bali je slika sa razglednice. Šareni zmajevi koji ukrašavaju nebo. Bali je mešavina mistike, religije, zabave i egzotike.

Postoji nekoliko vrsta usluga, ova na Baliju bi se mogla svrstati u telepatsku. Bali je ostrvo sa reputacijom, »ostrvo bogova« kako ga nazivaju, jedno od najlepših turističkih destinacija u Aziji. Nije onda ni čudno što ga poseti oko milion posetilaca godišnje iz celog sveta. Geografski, Bali se nalazi između ostrva Java i Lombok i jedno je od 17.000 ostrva koja čine Indoneziju. To je ostrvo  sa oko 140 km istočno i 80 km od juga ka severu.
  Najzanimljivije turističko mesto je malo selo Kuta koje je sedamdesetih godina postalo pravi turistički hit poznat po peščanim plažama, belom pesku, fenomenalnom zalasku sunca i sjajnom mestu za surfere iz čitavog sveta. Nusa Dua je na istočnoj obali gde su smešteni hoteli koji izgledaju kao savršeno mesto za sreću.
  Ekstravagantna lepota Balija osvojila je maštu sveta 1930. godine kada su ga posetili nekoliko Holandskih avanturista, umetnika i predstavnika svetskog džet seta koji su tih godina putovali isključivo brodovima.

  Sve je Bog
  Balinežani veruju da je sve oko njih Bog. Veoma su religiozni tako da se tri puta na dan mole. Imaju nekolik hiljada hramova na celom ostrvu, a svako u svom domu ima mali hram, mali molitvenik. Svaki dan se prinose darovi kako bi se umilostivili bogu. To su pletene korpice sa voćem, keksom, cvećem, cigaretama, parama i miriškljavim štapićima. Ima ih svuda na svakom koraku ispred prodavnica, na ulici, tako da pažljivo morate gledati gde stajete. Te darove Bogu iznose žene, ali to nikako ne smeju raditi dok imaju menstruaciju, jer se smatra da je žena tada prljava i nije dostojna da dođe pred Boga.

  Ekstravagantna lepota
  Na Baliju ima oko 3 miliona satanovnika, dok u glavnom gradu Denpasaru živi 250.000 ljudi. San savakog stanovnika je da ima kuću, ali je većina jako siromašno tako da veliki deo života skupljaju pare za kuću, za sahranu, za bilo šta što se ovde smatra luksuz, a na zapadu je sastavni deo života. Imaju, za nas, čudne običaje, recimo ritual turpijanja zuba devojkama sa prvom menstruacijom, a muškarcima kada počnu da mutiraju.
  Život na Baliju je organizovan po selima i  farmama. Čak su i zanati raspoređeni po selima tako da postoji selo gde se samo pravi nakit, samo slika, radi duborez i figure od  drveta, od kamena, selo gde se radi batik... Selo Kamasan je sinonim tradicionalnog slikanja na Baliju.
  Duborez u kamenu je najviše korišćen za dekoraciju i ukrašavanje hramova. Postoji razlika u dekorisanju hramova i privatnih kuća. Svaki ulaz u dvorište hrama ili kuće predstavlja liniju između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta, i na vratima se nalaze najinteresantnije statue. Batubulan je najpoznatije selo po ovim umetničkim delima. Zakonom je zabranjeno iznositi sa ostrva figure koje su stare preko 500 godina, ali najčešće sve ono što vidite nije baš toliko staro tako da sve možete kupiti, samo je problem preneti do svoje zemlje zato što su to statue teške preko 100 kg.

  Pirinač na sto načina
  Hrana je kao i sve na Baliju puna kontrasta. Kao što postoje muške i ženske školjke (ženske su lepše i jednostavnije!) dobro i loše, noć i dan, plima i oseka, tako postoji i obična dnevna hrana i festivalska hrana posvećena bogovima. Dnevna hrana je bazirana na pirinču, sa povrćem, malo mesa, ribe sa  najrazličitijim začinima. Pirinač sa povrćem se kuva pre podne, i ostavlja se u kuhinji porodici da uzmu kad god su gladni. Obično jedu dva puta dnevno, sa nekoliko užina u toku dana. Kada se hrana priprema za svečanosti, onda se to radi veoma detaljno, često su jela dekorisana i jedu se zajedno u društvu. Hrana koju priremaju po restoranima za turiste, nije onakva kakvu jedu sami Balinežani. Naravno pirinač je za doručak ručak i večeru, ali postoje finese i začini koji ovu kuhinju čine posebnom.
  Saznanja kako drugi ljudi žive otvaraju nam vidike, gledamo život drugačijim očima. Lapota je u različitosti, lepota je u otkrivanju tuđih posebnosti. Ne znaju baš mnogo gde je Srbija. Ne znaju ni gde su ostale zemlje jer mnogo su siromašni tako da se desi da od Balija dalje ništa u životu ne vide. Čak ni obližnja ostrva. Prosečna plata je 50 $, što turista potroši za jednu noć. Na Baliju gotovo sve što vidite možete kupiti, samo je problem oko transporta. Stanovnici ovog dalekog ostrva Svi imaju u kući malog Budu i svaki dan mu trljaju stomak govore...više para, više para!

  Nikako nemoj...zbog jake plime i oseke, ne plivaj izvan označenog dela.. da dodiruješ glavu ljudima, što je u Hindu religiji veoma uvredljivo...ulaziti u hramove dok imaš menstruaciju....zaboraviti da gledaš i slušaš kada prelaziš ulicu... . unositi ili uživati bilo koju vrstu droge, za to je predviđena smrtna kazna...

  Obavezno... budi pažljiv sa ljutom hranom jer njihovo poimanje ljutog i malo ljutog je nama daleko...nemoj stajati na  male darove bogovima  kojih ima svuda po ulici...cenkaj se prilikom kupovine....