Broj 4
Početna > Zanimljivosti > DA LI MOBILNI TELEFONI ZRAČE?

Život kojim živimo

DA LI MOBILNI TELEFONI ZRAČE?

Često slušamo o zračenju mobilnih telefona i njihovom štetnom delovanju na naše zdravlje. Možda ste primetili da se, u proseku, svakih mesec dana pojavi neka nova teorija o zračenju mobilnih telefona i njihovom uticaju na čoveka i okolinu. Naučnici još nisu dali konačnu reč, zato bez panike razgovarajte

Šta nauka zna o dejstvu mobilnih telefona na ljudsko zdravlje? Pojavile su se tvrdnje da mobilni telefoni uzrokuju gubitak memorije. Prema pisanju londonskog Dejli mejla, britanski vojni naučnici su otkrili da signali mobilnih telefona "uznemiravaju delove mozga koji su zaduženi za memoriju i učenje", te da dižu pritisak i da mogu biti opasni za trudnice. Mobilni telefoni se, takođe, dovode u vezu s moždanim tumorima, rakom, glavoboljom i umorom.
  Ako slušate naučnike koji se bave ovom temom, čućete potpuno drugačiju teoriju. Prvo, ne postoji dokaz da mobilni telefon izaziva rak ili bilo koje drugo oboljenje. Takođe, možete zaboraviti na priče da mobilni telefon kuva vaš mozak - blago vežbanje će više "zagrejati" vašu glavu nego slabašni mikrotalasi koje emituje mobilni telefon. I, napokon, proučavanje koje, po nekima, dokazuje da mobilni telefoni negativno utiču na mozak - to uopšte ne potvrđuje.
  Ali, ono čime nauka raspolaže jesu rezultati, koji sugerišu da mobilni telefoni imaju raznolike čudne efekte na živo tkivo. I tek kad dobije odgovore na pitanja postavljena ovim eksperimentima, nauka će biti u stanju da odgovori na pitanje šta mobilni telefoni čine našim glavama.
 
  Eksperiment potvrdio da nema štetnosti
 
  Jedan od najčudnijih efekata otkriven je u sada poznatom istraživanju o gubitku pamćenja, objavljenom u Međunarodnom žurnalu radijacijske biologije. Alan Prisi i njegove kolege su konstruisali spravu koja na levom uvu dobrovoljaca koji su učestvovali u eksperimentu imitira mikrotalasna zračenja analognih ili digitalnih mobilnih telefona. Učesnici eksperimenta su se podjednako dobro sećali slika i reči koje su se pojavljivale na kompjuterskom ekranu, bez obzira na to da li je naprava bila uključena ili ne. Prisi kaže da on još ne može da komentariše efekte upotrebe mobilnih telefona, ali da odbacuje mogućnost da mobilni telefoni imaju trenutne efekte na spoznajne sposobnosti. "Prilično sam siguran da mobilni telefoni nemaju nikakvo dejstvo na pamćenje", kaže on.
  Elektromagnetna polja deo su svakodnevnog života. Proizvode ih svi kućni uređaji: fenovi za kosu, televizori, dalekovodi, televizijske i radio stanice, bazne stanice mobilne telefonije... Mogu se širiti daleko od svojih izvora i sastoje se od dva dela - električnog i magnetnog polja.
  Mnogi ne znaju da su ljudi i druga živa bića na zemlji konstantno izložena elektromagnetnim zračenjima u širokom frekvencijskom području, a izvori zračenja mogu biti veštački, ali i prirodni. Jedan od prirodnog izvora zračenja je i Sunce, koje zrači u infracrvenom talasnom području.
  Zrače li mobilni telefoni ili ne? Naravno da zrače, u protivnom ih ne bi mogli da ih koristimo, jer se sve informacije između mobilnog telefona i bazne stanice prenose elektromagnetnim talasima. Ali ne brinite, bezbedno ih je koristiti.
 
Autor: Suzana Stanarević