Broj 4
Početna > Zanimljivosti > BILJKE CVETAJU I ZIMI

Neka vaš dom uvek miriše

BILJKE CVETAJU I ZIMI

Dugi i hladni dani su pred nama, ali nema razloga da čekamo proleće da bismo uživali u živopisnim bojama cveća kad u svom domu možemo da gajimo prelepe vrste. Mnogi smatraju da svakodnevna nega, zalivanje i đubrenje nije dovoljno da bi biljka uspešno cvetala. Postoji teorija da biljkama treba tepati, ponašati se prema njima kao prema pravom kućnom ljubimcu. U svakom slučaju, biljku treba negovati, jer ne može opstati sama od sebe

Afrička ljubičica
  U pitanju je omiljena sobna biljka, ukras mnogih stanova, a svojim ljupkim cvetovima osvežava zimski ambijent. Afrička ljubičica je osetljivija sobna biljka, koja uspeva u toploj prostoriji. Mora stajati na jako zatamnjenom mestu i zaštićena od sunca. Ako je dobro uzgajate, cvetaće gotovo tokom cele godine. Kako biste to pospešili, treba je u redovnim razmacima od dve nedelje malo prihranjivati, i to ne više od 2g na 1l rastvora. Voda za zalivanje mora biti odstojala i mlaka. Lišće sa sitnim dlačicama ne sme se zalivati ni vlažiti jer se inače na njemu pojave mrlje. Mrlje se mogu javiti i zbog izloženosti suncu. Budući da brzo raste, mora se svake godine presaditi u normalnu zemlju za cveće sa dodatkom peska i treseta. Korenje raste plitko i stoga se sadi u plitke posude. Velike biljke s mnogo mladica pažljivo se razdele i svaki se deo posadi posebno u posudu. Može se množiti na još jedan način. S matične biljke odvoje se listovi s delom peteljke i stave u peskovitu zemlju, sve do lista. Na teglu navučemo plastičnu kesu. Nekoliko meseci kasnije, jave se mlade biljke, koje će tokom godine dati prve cvetove.
 
  Zumbul
  Zumbuli mogu relativno rano procvetati, naročito ako ih držite u specijalnim posudama za zumbule. Vrste u tim posudama treba posebno pripremiti, kako bi procvetale već krajem decembra. Posuda (plastična čaša) se napuni vodom i u dubinu se položi lukovica. Voda mora biti par milimetara ispod nje. Čašu držite na hladnom mestu. Potrebno je proveravati nivo vode u čaši. Kad se ispod lukovice pojavi debelo korenje, a iz lukovice se pojavi mladica dužine 7 cm, biljku unesite u toplu sobu. Nakon procvata, ovakve lukovice više nemaju nikakvu vrednost. Rast zumbula se može potaknuti i tako da se stave u teglu. Najpre ih treba zajedno s teglom ukopati petnaestak cm u zemlju u bašti i čim se pojave mladice, uneti biljku u toplu prostoriju. Zemlja mora stalno da se vlaži. Kad su u punom cvatu, treba ih držati na nešto hladnijem mestu, kako bi se cvet održao što duže. Budući da je cvet sam po sebi dosta težak, cvetna stabljika se može slomiti ako je ne podupremo.
 
  Puzavac
  Ovaj puzavac je blizak rođak filadendrona i uzgaja se kao penjačica ili viseća biljka. Ima zlatnožute pegave listove. Najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi, na svetlom mestu zaštićenom od jakog sunca. Vlaga ne sme biti previše niska, pa se praktikuje svakodnevno prskanje vodom. Osetljiv je na stalnu vlagu u zemlji. Ako se previše zaliva, pojedine mladice mogu odumreti, pa se zaliva samo kad je zemlja u saksiji suva. Leti, u sezoni rasta, treba ga prihranjivati rastvorom đubriva. Ako korenje preraste veličinu saksije, biljku treba presaditi u normalnu zemlju za cveće, s nešto peska i treseta. Kako biste osigurali oticanje suvišne vode iz zemlje, saksiju do 1/3 ispunite drenažom. Mladice se mogu uvek skratiti ako postanu preduge, poslužiće za razmnožavanje. Mladice duge 7-10 cm stave se u vodu i kad puste smeđe korenčiće stave se u peskovitu zemlju. Ako ih prekrijemo kesom, brže će zakoreniti.
 
  Pepeljuga
  Doba cvetanja cinerarije je pred kraj zime, u doba kad gotovo i nema procvetalih sobnih biljaka. Najbolje je nabaviti biljku s malo otvorenih cvetova a više zatvorenih pupoljaka, jer će tada pružiti više užitka. Takođe, treba paziti da nema lisne vaši, što je česta pojava kod ove biljke. Ako stoji na otvorenom prozoru, moguće je da ih dobije i spolja. Najbolje mesto za nju je soba koja se ne greje, u kojoj će cvetati nekoliko nedelja. U toploj sobi listovi požute i uvenu. Biljka traži dosta vlage, a za vreme cvetanja treba je jednom nedeljno prihranjivati istovremeno sa zalivanjem. Listovi će izgoreti ako dođu u dodir sa đubrivom. Cinerarija se u rasadnicima uzgaja od semena i do zime je već odrasla biljka. Uzgoj je dosta komplikovan i najbolje je kupiti već uzgojenu biljku. Zbog vrlo lepih i izrazitih boja, ova biljku se ubraja među najlepše.
 
  Lala
  Lukovice lale lako se potiču na rast čak i u zimskim mesecima u zatvorenom prostoru. Rano u septembru posade se 3-4 lukovice u plitku posudu, tako da malo vire iz zemlje. Kad stvore dosta korenja, i oko 5 cm duge mladice mogu se postaviti na svetlo mesto, obično početkom decembra. Do tog vremena moraju biti ukopane u bašti oko 10 cm ispod površine zemlje ili u tamnoj i hladnoj prostoriji, u potpunom mraku, pokrivene papirnatim kesama ili novinama. Nakon sadnje treba ih držati na hladnom, ali se postepeno mogu privikavati na veću temperaturu i do 20 stepeni Celzijusovih. Dobro je posude držati pokrivene papirnatim kesama dok ih klice ne podignu. Tada možete da uklonite kese. Voda za zalivanje mora biti mlaka, a dok ne procvetaju, možete ih se često prskati. Najbolje lukovice imaju i više od 10 cm u obimu i sade se u formaciji od tri u istoj posudi, kojoj treba osigurati oticanje suvišne vode drenažom. Nakon cvetanja, lukovice više nemaju nikakvu vrednost i sade se nove.
 
  Sobni zvonćič
  Sobni zvončić je poznata sobna biljka, koja u gotovo svim okolnostima donosi mnogo radosti. Dobro cveta na istočnom, ali procvetaće i na severnom prozoru. Kad je u cvatu, treba je zaštititi od najjačeg sunca. Kod kupovine, pazite da ne uzmete previše procvetali sobni zvončić. Bolje je kupiti biljku sa nekoliko otvorenih cvetova i brojnim pupoljcima, jer se u takvoj biljci mnogo duže uživa. Najbolje je nabaviti ovu biljku u julu ili avgustu.
  Ako želimo da nam biljka stalno cveta, jedanput nedeljno je prihranjujemo đubrivom za cveće. U doba cvetanja redovno uklanjajte precvale cvetove, jer će u protivnom biljka stvarati seme i nepotrebno se iscrpljivati. Nakon cvetanja, duge mladice se mogu oštro skratiti, čak do ivice lonca. Tokom zime biljku treba držati u prostoriji koja nije suviše hladna, ali i u kojoj se ne greje. U to vreme, ne treba mnogo vode ni đubriva. U rano proleće presadite je u svežu zemlju za cveće. Tada se može i razmnožavati. Mladice će u vodi stvoriti dovoljan broj malih korena. Može se uzgojiti i kao viseća biljka, a osim sorti s belim cvetovima postoje i one s plavim.
 
Autor: Suzana Stanarević