Broj 39
Početna > Lepi i zdravi > SVE JE VIŠE SRČANIH BOLESNIKA

Šta je pejsmejker, koliko košta i kako se ugrađuje

SVE JE VIŠE SRČANIH BOLESNIKA

U Srbiji je sve više ljudi kojima zbog poremećaja rada srca moraju da ugrade pejsmejker, aparat koji je do sada spasao mnoge živote. „Pejsmejker centar” nudi isti način lečenja kao u bilo kom delu razvijenog sveta. Cilj je da ne postoji lista čekanja, da se operacija radi čim se dijagnostikuje bolest i to u gradovima širom Srbije

Stres, loše životne navike i urođeni srčani poremećaji samo su neki od faktora koji se mogu smatrati odgovornim što srce oboli, a njegov ritam postane ili ekstremno spor ili previše ubrzan. U takvoj situaciji za pacijenta nastupa trka sa vremenom jer srce ne može da čeka. Nacionalni i referentni centar koji postoji pri Kliničkom centru Srbije je među najvećim i najaktivnijim centrima te vrste u Evropi i svetu. Prema rečima načelnika odeljenja, kardiologa Žarka Ćalića, u ovoj zdravstvenoj ustanovi će tokom ove godine biti premašen neslavan rekord od 1.300 pacijenata. - Oko 80 odsto tih pacijenata dobiće pejsmejker jer im srce radi ekstremno sporo, a najčešće je reč o takozvanim srčanim blokovima koji mogu biti od prvog do trećeg stepena. Pojednostavljeno rečeno, tada srčani impuls koji se stvara u pretkomorama ne prelazi u komore, pacijent može da ima puls i 25 otkucaja u minutu, zbog čega lako može da izgubi svest, padne, povredi se ili, ako je za volanom, ugrozi sebe i druge, objašnjava dr Ćalović. Ovaj stručnjak navodi da je kod 20 posto pacijenata potrebno da se ugradi pejsmejker jer imaju ekstremno brz rad srca, toliko ubrzan da srce prosto počne da „leprša”. U trećoj grupi su takozvani pejsmejkeri za „osvežavanje srca", odnosno resinhronizacioni pejsmejkeri koji pomažu dok pacijent čeka na transplantaciju. Doktor Ćalić kaže da su se oni pokazali kao veoma uspešni kod 10 odsto ovakvih pacijenata.
  Kakvi sve pejsmejkeri postoje?
  Ugrađuju se svi tipovi pejsmejkera: jednokomorni, dvokomorni, dijagnostički, defibrilatori i resinhronizacioni pejsmejkeri, a rade se i elektronske kontrole pejsmejkera.
  Kako se ugrađuje pejsmejker?
  Stručnjaci iz „Pejsmejker centra" KCS ugrađuju sve vrste pejsmejkera koji se trenutno koriste u svetu. O samoj operaciji doktor Ćalić kaže da se mali aparat ugrađuje pacijentu u lokalnoj ali potpunoj anesteziji. Postavlja se iznad prsnog mišića dok se žičice preko rendgena ubacuju na određena mesta u srcu. Pejsmejkeri rade 7 do 10 godina i aktiviraju se samo onda kada srce počne disharmonično da kuca. Najsavremeniji model pejsmejkera sa automatskim radom je za pacijenta potpuno bezbedan. Ponekad, njegova ugradnja može da traje i pet sati, ali posle nje pacijent može da nastavi sa normalnim životom.
  Ko su pacijenti?
  Čak su i neki sportisti bili podvrgnuti ovoj intervenciji. Među najmlađim pacijentima kojima je u „Pejsmejker centru" KCS urađena intervencija bila je beba koja je imala samo jedan dan!
  Pejsmejker - gde, kako i za koliko?
  „Pejsmejker centar" KCS, republički Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja, rukovode strategijom razvoja pejsmejker službi u republici. Postoji radna grupa koja određuje koliko će za godinu dana biti naručeno pejsmejkera i ta brojka se iz godine u godinu povećava za oko 10 odsto. Zahvaljujući tenderskom snabdevanju, znatno su snižene cene aparata pa tako ugradnja pejsmejkera košta od 700 do 1.900 evra, dok je za pejsmejker koji se koristi kada je usporen rad srca potrebno izdvojiti 10.000 evra. Pacijenti mlađi od 65 godina plaćaju participaciju od 10 odsto, što iznosi od 10.000 do 30.000 dinara. Stariji od 65 godina oslobođeni su plaćanja. Trenutno, ugradnja pejsmejkera se obavlja u Beogradu u Kliničkom centru Srbije, Institutu „Dedinje", Vojnomedicinskoj akademiji, ali i u drugim ustanovama kao što su Institut „Sremska Kamenica" i kliničkim centrima u Nišu i Subotici. U narednom periodu ovakve centre dobiće Kliničko-bolnički centar „Zvezdara", „Bežanijska kosa", Zemun,Valjevo, Užice, Kragujevac, Zrenjanin, Kraljevo, Zaječar i Ćuprija.