Broj 39
Početna > Zanimljivosti > SMEŠKO KOGA ZNA CEO SVET

Šta su emotikoni?

SMEŠKO KOGA ZNA CEO SVET

Smeško je verovatno najpopularniji i najkorišćeniji crtani lik. Danas se masovno koristi u komunikaciji mobilnim telefonom ili kompjuterom

Emotikoni se danas sve više koriste. Gotovo da vam više niko neće naširoko opisivati kako se oseća, već će vam samo poslati nekoliko tačkica, crtica, zagrada i sve će vam biti jasno. Ovi znakovi predstavljaju oblik parajezika koji se rodio u imejl porukama, onlajn oglasima i SMS porukama.

Krug s ustima
Suvlasnik firme za marketing i odnose s javnošću Harvi Ričard Bol je 1963. godine dizajnirao prvog smeška. Potpredsednik jedne kompanije je od njega naručio prijateljsku kampanju kako bi smirio duhove posvađanih radnika i unajmio Harvija da osmisli odgovarajuće grafičko rešenje. „Nacrtao sam krug s ustima razvučenim u osmeh na papiru žute boje, jer je zračio svežinom i veselošću", izjavio je Bol. Kad je okrenuo papir, osmeh je postao namrgođena grimasa, pa je dodao dve tačkice za dva oka da se zna s koje strane treba gledati. Tako se rodio smiley (smajli), odnosno smeško.

:-) i :-(
Pre nego što je ušao u upotrebu na internetu i zadobio veliki broj poklonika, hipi generacija je pridonela popularizaciji smeška. Godine 1970. braća Spejn iz Filadelfije su tražila simbol sličan simbolu mira. Lik smeška su stavili na bedž i do kraja 1972. godine prodali više od 50 miliona primeraka!
Začetnikom upotrebe smeška u internet komunikaciji smatra se informatičar Skot Falman, koji je po prvi put upotrebio znakove :-) i :-(. On je na Američkom univerzitetu 1982. godine u kompjuterskom sistemu za razmenu podataka predložio znak :-) za šaljive poruke i :-( za one koje to nisu. Takođe je predložio smajlija kako bi se na oglasnoj tabli razlikovali ozbiljni oglasi od onih šaljivih.

Japanski smeško
Korisnici kompjutera iz Japana su promenili način pisanja emotikona koji je prozvan vertikon jer ga možete prepoznati i razumeti bez naginjanja glave. U Japanu ih pišu horizontalno, dok ih ostatak sveta piše vertikalno. Neki od klasičnih primera istočnjačkih smajlija su: (Č_Č) - klasičan smeško; (>_<) - nezadovoljan; Đ(ČoČ)/ - oduševljen; (O_O) - šokiran; (-.-)zzZ - uspavan.

Upotreba znakova za izražavanje osećanja datira još iz 1857. godine. Tada je u National Telegraphic Review and Operators Guide-u, vodiču za upotrebu Morzeove abecede, predloženo da se brojka 73 koristi kao pozdravna poruka, koja je kasnije promenjena u broj 88. Kasnije, 1912. godine, pisac i novinar Ambrouz Birs u istu svrhu predložio je 'Đ_/' što je najbliže današnjem smešku.

;o) ili ;-) namigivanje
:ođ hmm!
đoO zevanje
:o9 oblizivanje
: * poljubac
:oP plaženje jezika
(:o) ćelavost
:č( plač
:o)> lice s bradom
:oD smejanje
(:-# poruka o nečemu što se nije smelo reći
(o: levoruka osoba
8o) osoba s naočarima
Cđ:o) osoba sa šeširom
Š:o) osoba sa slušalicama
:-o ili #:-o Oh, ne!
:-< razočaranost
>-( ljutnja
ć-Ž bes
:-O zaprepašćenost
:-S šokiranost
:-& zbunjenost (zapleten jezik)
l-I spavanje
Đ-o zevanje od dosade
:'-( ili :,-( plač
:'-) suze radosnice
:Č) znatiželja
:-7 sažaljenje zbog nečije glupe izjave
Ž>--->---- ruža
X poljubac
O zagrljaj
...---... SOS
đđ*( ponuda za rukovanje
đđ*) rukovanje prihvaćeno