Broj 39
Početna > Zanimljivosti > SLATKE MUKE

Šta kupiti kada se rodi beba?

SLATKE MUKE

Rođenje deteta je nešto najlepše što može da se desi u životu svakog čoveka. Ovo je i trenutak kada prijatelji i rodbina prilikom prve posete novorođenom detetu donose poklon. Postavlja se pitanje kako iz mnoštva svega i svačega što nam se nudi izabrati baš „ono pravo" što neće završiti u nekom zaboravljenom ćošku, već će postati draga uspomena

STARINSKI OBIČAJI
Kada žena izlazi iz porodilišta, običaj je da se u kući pripreme babine. Babine bi trebalo da spremi neko od bliže rodbine (majka, svekrva, sestra, tetka). Obično se sprema pogača, pečeno pile, servira se boca crnog vina, parče sira i malo crnog luka. Pogača treba da se lomi sa nekim ko nije oženjen ili sa nekim mlađim članom familije. Ta osoba zagriza pogaču i komad koji je zagrižen ostaje u krevecu kod novorođene bebe četrdeset dana. Ostale stvari bi trebalo da se probaju, makar od svega pomalo. Takođe, dok traju babine, trebalo bi da u sobi u kojoj spava beba svetlo bude upaljeno.

Šta pokloniti?
Kod nas se poštuje običaj neodlaska na babine prvih 40 dana, osim ako niste najbliži rod. Osim novorođenčetu, poklon se odnosi i majci i to uglavnom nešto hranljivo, zbog dojenja, naravno. Običaj je da svekrva poklanja nešto vredno snaji (uglavnom je u pitanju zlatni nakit).
Ako dete vidite prvi put, običaj iz prošlosti je da ga darivate tako što ćete ispod jastuka staviti novac. Nije važno koja je količina novca u pitanju, možete ga darivati i simbolično, ali je bitno da ga darujete.
Ukoliko ste bliži prijatelj sa roditeljima bebe, bebi možete da poklonite i neki praktičan poklon. Nikada nije greška kupiti garderobu.
Što se igračaka tiče, u prvih godinu dana beba može da se igra sa plišanim ili gumenim igračkama. Takve igračke su dovoljno mekane i glatke da se beba ne bi povredila.

Obradujte i mamu
Buduća mama može da očekuje da će po rođenju deteta dobiti najlepši buket od svog supruga. U ovakvim slučajevima se obično kupuje ikebana, cveće u korpama, ali i nakit od zlata koji će ostati kao uspomena na najsrećniji događaj u životu.

Autor: Suzana Stanarević