Broj 39
Početna > Zanimljivosti > OD SOBICE SOBA

Kako da mali prostor učinite većim

OD SOBICE SOBA

Sređivanje stana može da bude vrlo zabavno i kreativno, ali ako raspolažete stvarno malim i ograničenim prostorom, taj posao može da se pretvori u nemoguću misiju zbog koje ćete samo izgubiti živce i vreme. Ipak, postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete postići utisak prostranosti i u sasvim malim sobama

1. Obojite prostor nežnim bojama
  Ako imate mali stan, nikako nemojte krečiti zidove u tamnije nijanse! Iako mogu prostoru da daju svečanu atmosferu, one vizuelno smanjuju prostor. Svetlije i nežnije boje daju utisak prostranosti. Osim belom bojom, sobu možete da okrečite u pastelne nijanse žute, narandžaste, plave ili zelene.
 
  2. Koristite različite nijanse iste boje
  Ako u svoj životni prostor želite da unesete malo živosti, a da ga istovremeno i vizuelno povećate, kombinujte različite nijanse iste boje. Plafon možete okrečiti svetlijom nijansom, zidove tamnijom, a vrata i okvire prozora dve nijanse tamnije od zidova.
 
  3. Staklo je dobrodošlo
  Ako vam je soba vrlo mala, nabavite stakleni stočić. Tako ćete dobiti utisak prostranosti, a ne nagomilanosti. Stakleni mogu biti, osim u dnevnoj sobi, i kuhinjski ili radni stolovi.
 
  4. Ogledala!
  Velika ogledala preko celog zida će otvoriti prostor i dati mu dubinu. Ogledala rasporedite na jedan zid sobe, ali pazite da između svakog ostavite dovoljno mesta. Soba će se činiti većom, a ogledala će, osim praktične funkcije, poslužiti i kao ukras.
  Ogledala smeštena na zid nasuprot prozoru reflektovaće više svetla u sobu, ali i ono što se događa napolju. Da biste izbegli unošenje spoljašnjeg sveta u unutrašnji prostor, ogledala smestite na zid koji ne gleda prema prozoru.
 
  5. Nemojte nagomilavati nameštaj
  Iako verovatno mislite da je mali prostor bolje srediti koristeći manje komade nameštaja, iznenadićete se kada čujete da poznati svetski dizajneri enterijera misle suprotno. Po njihovom mišljenju, bolje je imati jedan veći, višefunkcionalni komad nameštaja nego više manjih kojima ćete pretrpati ionako skučen prostor. Čak i jedan veliki komad može prostoru dati šarm, a istovremeno će smanjiti utisak pretrpanosti. Birajte komade jednostavnih oblika i linija.
 
  6. Odmaknite nameštaj od zida
  Obično se smatra da ćemo smeštanjem nameštaja uz zid uštedeti na prostoru, ali to ponekad ne mora biti tako. Sto u maloj kuhinji će sigurno izgledati bolje ako ga odmaknete od zida, a prostor će vizuelno dobiti na dinamici.
 
  7. Multifunkcionalni nameštaj
  Kada kupujete nameštaj, potražite onaj koji ima više namena. Potražite radni sto koji nakon upotrebe možete jednostavno zatvoriti i koristiti kao komodu, kauč koji ima prostor za odlaganje posteljine... Nameštaj na rasklapanje u malom stanu uvek dobro dođe, na primer, kuhinjski sto koji se po potrebi može smanjiti ili povećati, dok je u jednosobnom stanu neizbežan kauč na rasklapanje koji služi i za spavanje.
 
  8. Koristite dnevno svetlo
  Puno svetla može učiniti da i najmanja soba izgleda prostranije. Koristite svetle, prozračne i lagane zavese, a izbegavajte teške zavese. Ako volite zavese sa motivima, neka to budu cvetni ili prugasti, ali u svakom slučaju ne previše šareni.
 
  9. Jednostavne tkanine
  Ako kauč ili kuhinjske stolice prekrijete jednostavnim tkaninama bez šare, vizuelno ćete povećati prostor. Neutralni tonovi svetlih boja stvaraju utisak prostora, a boje kombinujte sa zidovima i ostalim nameštajem u prostoriji.
 
  10. Iskoristite balkon
  Ako vam je balkon nepotreban, zatvorite ga i time ćete dobiti na prostoru. Ukoliko ipak želite da u toplijim mesecima imate svoj mali kutak na suncu, balkon zaštitite od prejakog sunca, nabavite nekoliko udobnih stolica i stočić pa od njega napravite udoban prostor za opuštanje i odmor.
 
  Autor: Suzana Stanarević