Broj 39
Početna > Intervju > NA POSAO IDEM RADOSNA

Jelena Stojanović, sektor za marketing i prodaju Mobilne telefonije Srbije

NA POSAO IDEM RADOSNA

U svetu biznisa sve je više dama koje spremno preuzimaju odgovornost i hrabro donose odluke. U razgovoru sa direktorkom marketinga i prodaje Mobilne telefonije Jelenom Stojanović saznali smo šta je po njenom mišljenju ključ uspeha u velikom sistemu.

Kažu da je najbolji recept za uspeh mešavina strasti, igre i ogromnog rada. Šta je po vama ključ uspeha?
  Po meni je jedan od ključnih faktora svakog uspeha istrajnost sa kojom se, bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo, borimo za dostizanje postavljenog cilja.
  Akcija mt:s-a na koju ste posebno ponosni?
  Porodični paket je usluga mt:s-a na koju je ceo tim izuzetno ponosan. Osluškujući potrebe korisnika, pripremili smo Porodični paket koji omogućava korisnicima da međusobno komuniciraju po ceni od 0 din/min. Druga veoma bitna karakteristika ove usluge je dodatna kontrola potrošnje postpejda, što roditelje može da opredeli da detetu omoguće ovaj vid korišćenja mobilnog telefona, bez straha od visokih računa. U ovom paketu za postpejd broj namenjen detetu definiše se maksimalna mesečna potrošnja, na primer 300 dinara, nakon čega broj prelazi u pripejd sa inicijalnim kreditom od 20 dinara i do sledećeg meseca se može dopunjavati kao bilo koji drugi pripejd broj. Razgovori prema članovima Porodičnog paketa tarifiraju se po ceni od 0 din/min. Sa početkom nove školske godine uveli smo dodatne pogodnosti za korisnike Porodičnog paketa. Mesečna pretplata je smanjena na 250 dinara, takođe uz svaki broj u okviru paketa moguće je kupiti mobilni telefon po ceni od 1 dinar, a dodali smo i poklon dobrodošlice od 5.000 dinara kredita koji se može raspodeliti na linije u okviru paketa. Verujem da je i marketinška promocija ove usluge mnogima ostala u sećanju, pre svega po naslovnoj strani većine dnevnih novinskih izdanja na kojima se po prvi put u Srbiji pojavila jedna velika nula kao cena minuta razgovora.
  Kako ste došli na ideju da Saša Ćurčić radi vašu kampanju? Kako je izgledala saradnja?
  Želja nam je bila da napravimo spot koji će se po svom senzibilitetu razlikovati od spotova koji se ovih dana mogu videti na televiziji. Istraživanje tržišta je pokazalo da su korisnici prilično zbunjeni reklamnim porukama kojima ih mobilni operateri obaveštavaju o novim tarifnim paketima, najpovoljnijim cenama SMS-a, razgovora, GPRS-a, rominga. Hteli smo da našim sadašnjim i budućim korisnicima na drugačiji način prenesemo naše poruke, pa tako spot „Džabalesku" govori o najboljoj pripejd ponudi na tržištu, „Ortaci na mreži" govori o tome da 80 odsto pripejd korisnika u Srbiji koristi upravo mrežu mt:s-a, što praktično znači da jedino pripejd korisnik MTS-a razgovara sa većinom svojih prijatelja po najnižim cenama. Saša Ćurčić je neko ko je, pre svega, svojom nepatvorenom iskrenošću zadobio simpatije mladih. Kao takav, bio je logičan izbor za spotove koji su pre svega namenjeni ovoj ciljnoj grupi. Saradnja je bila izuzetno korektna, snimanje je proteklo u odličnoj atmosferi. Saša je vrlo dobro razumeo prednost naše pripejd ponude i improvizujući na ovu temu, na veoma originalan i ubedljiv način, objašnjava to i gledaocima.
  Šta je, po vama, mobilni telefon doneo čovečanstvu?
  Mobilni telefon je, uprkos svemu, značajno unapredio i olakšao komunikaciju među ljudima. Naše najmilije u svakom trenutku od nas deli samo jedan pritisak tastera mobilnog telefona. Ma koliko nestvarna, ova vrsta sigurnosti je po meni jedna od najznačajnijih prednosti mobilne telefonije. 3G tehnologija, koja je od kraja 2006. na raspolaganju i korisnicima mt:s-a, sada omogućava da se sagovornici i vide dok razgovaraju. Pored toga, mreža mobilne telefonije omogućava stalnu vezu sa internetom, čak i kada se nalazite na planini, plaži, salašu... Zahvaljujući najsavremenijoj HSDPA tehnologiji, koju je mt:s već implementirao u svojoj mreži, brzine prenosa podataka su se približile brzinama prenosa podataka preko ADSL-a. Mt:s je ponudio svojim korisnicima 3Gnet pakete prenosa podataka po veoma pristupačnim cenama. Uz ove pakete korisnicima smo ponudili 3G modeme koji omogućavaju bežično povezivanje laptop ili desktop računara na internet.
  Koji mobilni imate? Mislite li da mobilni telefon govori o čoveku?
  Zbog prirode svog posla često menjam telefon i ne vezujem se za određeni brend. U poslednje vreme uglavnom koristim telefone koji podržavaju 3G tehnologiju. Verovatno da postoji neka veza između karaktera neke osobe i modela mobilnog telefona, ali uopšte nisam sklona da ljude procenjujem na osnovu telefona koji koriste.
  Kako izgleda vaš radni dan?
  Mobilna telefonija je u prethodnom periodu zabeležila izuzetne poslovne rezultate. Zadržali smo lidersku poziciju na tržištu Srbije, za samo 75 dana, što predstavlja rekord u svetskim razmerama, podigli smo mobilnu mrežu u Crnoj Gori. Pored toga, mt:s je posebno težište stavio na unapređenje prodaje, definisanje novih usluga i tarifnih paketa, kao i pojačanu marketinšku aktivnost. Sve ove aktivnosti su zahtevale veliko zalaganje svih zaposlenih u mt:s-u. U skladu sa tim i posao direktora marketinga i prodaje je izuzetno dinamičan, zanimljiv i izazovan. Radno vreme je ispunjeno sastancima sa poslovnim partnerima, saradnicima. U drugom delu mog radnog dana pregledaju se izveštaji, prave analize, dovršava korespondencija. Posebno želim da istaknem entuzijazam svih zaposlenih u obavljanju svakodnevnih poslova, kao i izuzetne međuljudske odnose koji vladaju. Sigurna sam da je kvalitetan timski rad, što mi u mt:s-u imamo i negujemo, jedan od ključnih faktora poslovnog uspeha.
  Da li posle radnog vremena uspete da zaboravite posao, kako se opuštate?
  Posao u svim organizacionim delovima Mobilne telefonije podrazumeva na izvestan način stalnu dostupnost, tako da se vremenom naviknete na činjenicu da dolazak kući ne znači prekid poslovne komunikacije. Za mene je najlepše opuštanje kada sam u krugu svoje porodice.
  Da li više vodite računa o svom izgledu zbog pozicije na kojoj ste?
  Priroda mog posla je takva da je sasvim normalna stvar voditi računa o svom izgledu. Smatram da odnos koji jedna individua ima prema samoj sebi odražava i odnos koji ima prema poslu. S obzirom na to da priroda mog posla uglavnom podrazumeva previše sedenja, zdravo se hranim, a slobodno vreme obično koristim za šetnju u prirodi kao vid rekreacije koja mi najviše prija.
  Kako biste definisali svoj poslovni, a kako privatni stil odevanja?
  Na radnom mestu se pridržavam nekih opšteprihvaćenih pravila poslovnog oblačenja, dok se privatno uglavnom oblačim sportski.
  Imate li vremena da čitate knjige, šta obično čitate?
  Na moju veliku žalost, u poslednje vreme, ako se izuzme godišnji odmor, nemam vremena za čitanje i to je nešto što mi veoma nedostaje. Zanima me istorija, a posebno volim rusku literaturu.
  Šta je, po vama, potrebno da bi neko napredovao u karijeri?
  Pre svega marljivost, odgovornost u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Zatim, sloboda i želja da se pita i nauči i ono što ne znamo i u tom smislu stalno usavršavanje. Predanost u svakodnevnom radu, spremnost da se prizna, ali i oprosti greška, sopstvena i tuđa. Sposobnost da se preuzme odgovornost u kritičnim situacijama i donese odluka. I na kraju, da ne zaboravim, iskrenost u međuljudskim odnosima.
  Šta je po vama definicija uspeha?
  Stabilna porodica i posao na koji se ide sa radošću.
  Koliko vam je pomoglo ili odmoglo što ste žena u poslovnom svetu u Srbiji?
  Ne mislim da mi je pomoglo ili odmoglo u bilo kom smislu. Nijednog trenutka nisam imala osećaj da me neko od saradnika ili klijenata procenjuje na osnovu toga. U Mobilnoj telefoniji Srbije radi veliki broj žena i po tome smo, sigurna sam, iznad evropskog proseka. Pored poslova u marketingu, prodaji i finansijama, veliki broj koleginica radi najodgovornije poslove i u tehničkim sektorima. Izuzetno smo ponosni na ovu činjenicu i to je nešto što stranci koji dolaze u mt:s često veoma pozitivno komentarišu.
 
  Autor: Suzana Stanarević