Broj 39
Početna > Zanimljivosti > MAGIJA VISOKIH POTPETICA

Žene vole štikle iako su neudobne

MAGIJA VISOKIH POTPETICA

Istraživanje američke Agencije za zaštitu potrošača pokazalo je da Amerikanke u proseku imaju po 19 pari cipela, od kojih su neke kupile bez znanja supruga

Consumer Reports National Research Center objavio je zanimljive rezultate ankete. Prema njima, žene u SAD prosečno od 19 pari nose zapravo samo četiri omiljena para. Takođe, 15 odsto ispitanih ima više od 30 pari cipela, a više od polovine anketiranih priznale su da su za lepe cipele spremne da rizikuju i povredu noge.

Velika većina žena obožava visoke štikle, no nešto manje od pola, njih 43 odsto ih se i povredilo u neudobnim cipelama, a 8 odsto je zbog previsokih i tankih potpetica imalo ozbiljne ozlede poput uganuća ili preloma.

U proseku, svaka Amerikanka godišnje kupi četiri nova para cipela, 13 odsto ne kaže za kupovinu cipela partneru, a 60 odsto zažali bar zbog jedne kupovine.

Veliku popularnost cipela analitičari pripisuju trendovima i pozitivnom imidžu koji su cipele dobile zahvaljujući TV serijama kao što je „Seks i grad”.

Prodaja cipela u SAD povećala se 9 odsto samo u poslednjih godinu dana i danas je to, prema statistikama NPD grupe koja se bavi analizom tržišta, posao od najmanje 42 milijarde dolara godišnje.

Jedno od područja na kojem industrija obuće ipak neće postići preveliki napredak je internet. Naime, samo 14 odsto ispitanica je kupilo obuću preko interneta, a čak 74 odsto nikada ne bi kupilo cipele pre nego što ih proba.