Broj 39
Početna > Lepi i zdravi > LOVOROV LIST

Čudesan svet začina

LOVOROV LIST

Dok su u staroj Grčkoj lovorov venac nosili velikani, danas se koristi u hortikulturi i kulinarstvu kao ukusan začin jelima

BILJKA VELIKANA
  Lovorov list potiče iz Male Azije. Kultivisao se u svim zemljama južne i zapadne Evrope, severne Afrike, Bliskog istoka, na Kavkazu i na Krimu. U staroj Grčkoj i Rimu lovor je bio simbol slave i veličine. Vrlo cenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pobednicima i pesnicima kao znak najveće počasti i slave. Venci ovog lišća su krasili glave najistaknutijih ljudi. Reč laureat ima u korenu reč lovor, odnosno čovek ovenčan lovorom.
 
  DAJE AROMU JELIMA
  Uglavnom se koristi kao začin jelima. U hranu se najčešće stavlja list, ali i seme i prah, što je manje poznato. Lovorov list treba čuvati u zatvorenoj posudi i na suvom mestu, najbolje presovan, jer na taj način list duže zadržava aromu.
 
  LEKOVIT ZAČIN
  Lovorovim listom su se ljudi lečili od davnina. Plod sadrži oko 30 odsto masnog i do 1 odsto eteričnog ulja, šećera, skroba, basorina. List sadrži gorke materije i tanin, a eterično ulje uglavnom cineol i alfa-pinen. Kažu da pospešuje dobro raspoloženje. Ima diuretička svojstva, ali i određene antitoksične osobine. Lišće i plod su se koristili za lečenje histerije, neurastenije, želuca, prehlada, slabih menstruacija, pravljenje nekih melema. Lovorovo ulje se koristi za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća, kao i za pravljenje sveća. Čaj je pokazao dobre rezultate u lečenju dijabetesa i za izbacivanje soli iz zglobova.

  Čaj od nekoliko listova ili jela kuvana sa lovorovim listom pomažu kod bolesti bešike. Ovakav čaj je dobro koristiti i protiv prehlada.
  Prskanje sobe čajem od lovorovog lista tera muve i druge insekte.
  Preterana upotreba lovorovog lista može da izazove povraćanje, prema tome, nemojte ga koristi napamet.