Broj 39
Početna > Poznati > FRENK SINATRA

Mafijaški kurir dobrog glasa

FRENK SINATRA

Američka pevačka legenda Frenk Sinatra, ikona vremena obeleženog raskalašnim životom, šou biznisom, ženama i mafijom, jedan je od najboljih glasova svih vremena

Frensis Albert Sinatra rodio se 12. decembra 1915. u Hobokenu u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi. Sin jedinac roditelja Antonija Martina Sinatre i Natali Garaventi, nosio je kao malo dete odeću roze boje koju je majka kupila pre njegovog rođenja nadajući se devojčici. Pevački samouk nije poznavao note i uvek se oslanjao samo na svoj sluh i savršen osećaj za ritam. Jedan od prvih pevačkih uzora mladom Frenku bio je Bing Krozbi, a kada ga je prvi put čuo na radiju, rekao je svojoj tadašnjoj devojci, kasnije i supruzi Nensi Barbato, kako po svaku cenu mora da postane pevač. Kao svoj najveći uzor do kraja života ipak je imenovao Bili Holidej. Na početku je nastupao na lokalnim takmičenjima amatera gde su nagrade bile deset dolara. Na jednoj zabavi 1939. godine Sinatri je prišao Tomi Dorsej i upitao ga da li je zainteresovan za mesto pevača u njegovom bendu, što je Sinatra oduševljeno prihvatio. Tako je sve i počelo.

Pad na dno
U novembru 1946. izdavačka kuća Kolambija rekords objavljivala je po jednu Sinatrinu ploču mesečno. U to vreme prodavano je 10 miliona ploča godišnje. Agencija za mlade talente koja se brinula za njegovu promociju reklamirala ga je sloganom „Glas koji je oduševio milione”, a novinari su mu u to vreme dali, danas opštepoznati, nadimak Glas. Na vrhuncu slave 1945. Sinatra osvaja i posebnu nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu „Kuća u kojoj živim". Ali, tada stvari počinju da kreću nizbrdo. Prvo su ga jedne novine prozvale da druguje s mafijaškim šefom Lakijem Lučanom, a zatim ga je i čuveni Odbor za protivameričke aktivnosti optužio za saradnju s mafijom i komunistima. To je bio slučaj sa velikim brojem javnih ličnosti u Americi tog vremena. Nakon što je udario novinara trač-rubrike lista „Hearst", te novine se obrušavaju na njega, a sledi i otkazivanje koncerata u Njujorku i raskid ugovora s izdavačkom kućom Kolambija. Posle svih tih udaraca, Sinatra 1949, u 34. godini života pada na samo dno.

Povratak na vrh
Iako su prijatelji pokušavali da ga nagovore da se trgne, Sinatra je ipak bio taj koji je pokrenuo samog sebe. Pročitavši scenario za film „Odavde do večnosti" uviđa da je uloga Megija, malog Italijana koji odbija da bude slomljen, kao stvorena za njega i odlazi do šefa Kolambija pikčersa Henrija Kona. Uspeva da dobije ulogu koja mu donosi i Oskara. Iako je svota od 8.000 dolara, koliko je dobio za taj film, bila mala u odnosu na njegove ranije filmske honorare od 150.000 dolara, taj trenutak je Sinatru vratio na vrh sa koga do kraja svoje profesionalne karijere, pa i samoga života, neće silaziti. Ređali su se filmovi: "Guys and Dolls", "The Tender Trap" i "The Man With The Golden Arm", a zatim i novi pevački ugovor s izdavačkom kućom Kapitol rekords. Pevao je bolje nego ikad, albumi su se prodavali u milionskim tiražima, a TV kuća NBC mu je ponudila multimilionski ugovor.

Ljubavne veze
Njegov porodični život nije jednostavno opisati, prvenstveno zato što je bio buran. Prva Sinatrina supruga zvala se Nensi Barbato, a poznavali su se još iz detinjstva. Imali su troje dece: Nensi, Frenka Juniora i Kristinu. Brak je trajao od 1939. do 1951, a raspao se zbog njegovih preljuba, ponajviše zbog strastvene tajne veze s Avom Gardner. Voleo je žene i one su volele njega, bio je idealan ljubavnik, ali ne i suprug. Sa prelepom Avom oženio se deset dana posle službenog razvoda od Nensi, ali bračna sreća je trajala samo dve godine. U decembru 1963. mafija mu je otela sina Frenka Juniora. Otmičarima je platio otkup koji su tražili, 240.000 dolara. Sam im je nudio milion, ali „pošteni kidnaperi" to nisu hteli da prihvate. Uhapšeni kriminalci bili su potpuni amateri. Godine 1966. oženio se trideset godina mlađom Miom Farou. Upoznali su se, navodno, na nekoj zabavi gde ga je Mia očarala svojom prekrasnom dugom gustom kosom. On joj je prišao, pozvao je na večeru i nije štedeo reči hvale za njenu kosu. Mia je pristala da izađe s njim, ali kad su se sastali, bio je oboren s nogu - pojavila se ošišana na kratko! Ni taj brak nije trajao duže od dve godine. Poslednja njegova žena bila je Barbara Marks, koja je ostala s njim do smrti, a zajedno su bili 22 godine.

Veze sa mafijom
Gotovo čitav život je proganjan i optuživan da ima veze s organizovanim kriminalom. Edgar Huver je navodno bdeo nad Sinatrom godinama, a dosije u FBI mu ima oko 2.400 stranica. Navodno je pevao na svadbi nećakinje Vilija Moretija, bio je povezan sa Čarlsom Fisketijem, poznatim čikaškim pljačkašem, a njegov brat ga je predstavio Lakiju Lučanu koga je, pošto je deportovan u Italiju, nekoliko puta posetio. Bio je dobar prijatelj sa Semom Đankanom koji je naručio više od 200 ubistava, a koji nije skidao prsten koji je bio Sinatrin poklon. Više američkih novina pisalo je da je bio bliski saradnik mafije. O tome svedoči i izjava komičara Džerija Luisa, iz Sinatrine biografije, da je pevač bio kurir mafije i da je jednom u Njujorku umalo uhvaćen sa pošiljkom. Naime, kada je prošao kroz carinu, službenici su od Sinatre zatražili da otvori kofer u kojem se, prema Luisovoj izjavi, nalazilo 3,5 miliona dolara, ali su ubrzo odustali od pretrage zbog gužve koju su napravili Sinatrini obožavaoci. Luis tvrdi da je Sinatra dobrovoljno postao kurir mafije i da je do pomenutog incidenta došlo neposredno nakon što je gangster Laki Lučano deportovan iz Sjedinjenih Država u Italiju 1946. godine.

Džek Denijels, upaljač i kutija kamela
Karijeru je pokušao da okonča 1971. kada je najavio povlačenje, ali se već sledeće godine vraća sa novim albumom "Blue Eyes Is Back". Frenk Sinatra umro je od srčanog udara 14. maja 1998. godine u 22:50. Celog života nije podnosio žene koje puše i previše piju, kao i one koje stavljaju previše parfema. Više je pričao o piću nego što ga je stvarno pio. Držao je da je Lenonova i Mekarnijeva pesma "Yesterday" jedna od najboljih pesama ikada napisanih i da je Šugar Rej Robinson najbolji bokser koga je ikada gledao. Omiljena zdravica bila mu je: „Da mi poživite do stote, i da poslednji glas koji budete čuli bude moj." Njegov prijatelj Toni Benet rekao je: „Najveći nas je napustio, ali njegov glas će zauvek živeti." Sinatra je sahranjen blizu Palm Springsa, navodno, s bocom Džek Denijelsa, novčićem, upaljačem i kutijom cigareta kamel. Na sahrani 20. maja 1998. godine, čula se jedino njegova pesma "Put Your Dreams Away".