Broj 39
Početna > Lepi i zdravi > DEVET MESECI BEZ STRESA I NAPORA

Za trudnoću se treba pripremiti

DEVET MESECI BEZ STRESA I NAPORA

Trudnoća predstavlja veliki napor za ženin organizam i zbog toga je dobro pripremiti se za tih devet meseci. Prvo, odbacite sve loše navike i počnite zdravo da živite

Planiranje trudnoće prvenstveno znači da treba izabrati pravi trenutak u životu, vreme kada ćete biti oslobođeni napornih poslova, bilo da se radi o porodičnim ili poslovnim obavezama. Najbolje bi bilo da se tokom devet meseci trudnoće buduće majke koncentrišu i spremaju za dolazak bebe.
 
  Obavezno posetite ginekologa
  Žena koja želi da ostane u drugom stanju trebalo bi da obavi kontrolni pregled kod ginekologa. Buduća majka bi trebalo da u trudnoću krene sa normalnom telesnom težinom. Na taj način se telo nalazi u najboljem mogućem stanju i lakše će podneti devet meseci povećanog opterećenja. Ako je vaša telesna težina prevelika, trebalo bi se obratiti lekaru kako biste bez žurbe mogli sprovesti uravnoteženu i zdravu dijetu i izgubili suvišne kilograme. Na taj način se na kraju trudnoće nećete suočiti sa velikim viškom kilograma. Ukoliko se tokom trudnoće organizam ne optereti s previše kilograma, manje će se zamarati i lakše će obavljati pojačane napore koje od njega zahteva trudnoća. Mnogi ginekolozi savetuju uzimanje preparata na osnovi folne kiseline (vitamin iz skupine B vitamina) tokom tri meseca koji prethode trudnoći, kao i u prva tri meseca trudnoće.
 
  Rešite se manjih zdravstvenih tegoba
  Najbolje je ostati u drugom stanju kada je telo u dobrom zdravstvenom stanju. Zbog toga se treba obratiti lekaru kako bi se kontrolisale manje zdravstvene tegobe koje inače zanemarujete. U trudnoći koja se razvija u oslabljenom organizmu, čak i mali zdravstveni problemi mogu da se pojačaju. Treba obratiti pažnju i na zdravlje zuba i desni, održavati dobru higijenu usne šupljine, jer se problemi s te strane u trudnoći obično pojavljuju ili pojačavaju. Lekaru se treba obratiti ukoliko imate problema sa kičmom. Težina povećanog stomaka i materice predstavlja dodatni napor koji podnosi kičma i to joj treba olakšati.
 
  Jedite sveže voće i povrće
  Dobro je uključiti u ishranu puno svežeg voća i povrća da biste obnovili zalihe vitamina i minerala. Količinu masti, posebno onih životinjskog porekla, treba ograničiti. Bolje je jelo začiniti maslinovim uljem, dok konzumaciju margarina i putera treba smanjiti. U ishranu treba uključiti sirovo povrće i namirnice bogate vlaknima kako bi se postiglo (ukoliko to nemate) redovno pražnjenje creva. Na taj način ćete sprečiti i pojavu zatvora, koja se u trudnoći pojavljuje čak i kod žena koje ga nikad nisu imale.
 
  Lagano vežbajte
  U trudnoću je najbolje krenuti sa ojačanim mišićima koji će moći da izdrže povećanu težinu. Savetuje se bavljenje plivanjem jer ono omogućava razvoj svih mišića, posebno onih uz kičmu, čime se olakšava teret sledećih devet meseci. Ukoliko trudnoća napreduje bez komplikacija, trudnica se plivanjem može baviti skoro čitavu trudnoću. Dobre su i duge šetnje ili gimnastika.
 
  Cigarete štete plodu
  Pušenje šteti zdravlju deteta. Od trenutka kada žena odluči da ostane u drugom stanju, trebalo bi drastično da smanji broj popušenih cigareta, a najbolje bi bilo da ih se potpuno odrekne. Treba izbegavati boravak u zadimljenim prostorijama. Deca rođena od majki koje su pušile cigarete tokom trudnoće obično su manje telesne težine u odnosu na decu majki koje ne puše. Ona kasnije nadoknade taj manjak, ali se smatra da je čak i sazrevanje pluća sporije kod dece čije majke su pušači.
 
  Borite se protiv anemije
  Ako patite od anemije, počnite sa lečenjem pre trudnoće jer će tokom nje sigurno nastupiti blagi manjak gvožđa. Ovaj mineral, koji se nalazi u hemoglobinu i daje boju krvi, nalazi se u crvenim krvnim zrncima i prenosi kiseonik tkivima kako majke tako i deteta. Anemija je poremećaj koji pogađa veliki broj trudnica. Zbog toga je još važnije utvrditi da li ona postoji i pre trudnoće kako se stanje ne bi još više pogoršalo.