Broj 38
Početna > Lepi i zdravi > UKUSNE I ZDRAVE

Šljive

UKUSNE I ZDRAVE

Na pijaci ovih dana možete kupiti ukusne šljive. Saznajte sve o blagodetima ove voćke

Danas postoji puno vrsta šljiva različitih oblika, veličine i boja. Odomaćene su u Kini, SAD i nekim delovima Evrope, među kojima posebno mesto zauzima Srbija. Od plodova ovog voća pravi se šljivovica (često zvana samo „šljiva”) koja se smatra srpskim nacionalnim pićem, marmelade i džemovi. Šljivici se mogu videti u zapadnoj Srbiji i Šumadiji. Bivša SFRJ bila je najveći proizvođač šljiva u svetu.
 
  Zašto su dobre?
  Šljive su bogate vlaknima, vitaminima A i C, a pomažu i u borbi protiv visokog holesterola. Korisne su u borbi protiv tumora, a redovnim konzumiranjem smanjuju mogućnost za nastanak srčanog udara.
  Pored svežih, dragocene su i suve šljive, koje su najbolji saveznik u borbi protiv konstipacije („zatvor”).
  Veoma je poželjno davati šljive deci. Već od sedmog meseca starosti, bebama je korisno dodavati sok od šljiva ili samlevenu voćku. Šljive se mogu mešati sa drugim voćem i jogurtom. Što se tiče količine šljiva, budite umereni, kao i u svemu ostalom, jer ponekad prevelika količina šljiva može kod deteta da izazove dijareju. Međutim, ukoliko dete pati od akutne ili hronične konstipacije, onda mu slobodno u kontinuitetu dajte šljive (sveže, kroz kompot ili sok).
 
  Kompot od suvih šljiva
  Potrebno vam je 50 grama suvih šljiva i jedna kašičica šećera. Prvo operite suve šljive i prelijte ih vodom. Ostavite ih neko vreme da malo razmekšaju, a zatim im izvadite koštice, pošećerite ih i kuvajte oko dvadesetak minuta. Kada budu skuvane, propasirajte ih ili izmiksujte u soku od kuvanja.
 
  Kada kupujete šljive obratite pažnju!
  Šljive se razlikuju po bojama - od zelene, preko tamnoljubičaste, pa do skoro crne. Kada kupujete šljive, izaberite one koje imaju glatku kožicu. Šljive su dobre jer mogu duže od ostalog voća da stoje na otvorenom, na sobnoj temperaturi. Ukoliko ih čuvate nekoliko dana na otvorenom, one će omekšati i biće još ukusnije. U frižideru ih možete čuvati ne duže od pet dana, a korisno je i zamrznuti ih, kako biste mogli da uživate u njihovom ukusu i tokom hladnih meseci.
 
  Na selu se kroz razgovor, nakon pitanja o zdravlju domaćina i zdravlju porodice, provuče i čuveno: „Ima li šljiva kod vas, jesu li rodile?” Obično sledi pomalo filozofski odgovor: „Ima nešto. Ne može čovek znati dok ih u bure ne saspe”. Na taj način jedan domaćin drugom govori da je sve u redu, ali ne želi da izbaksuzira.

  Smatra se da su u engleskom vokabularu samo dve reči srpskog porekla: vampir i šljivovica.
 
  Autor: Suzana Stanarević