Broj 38
Početna > Lepi i zdravi > SAMOPREGLEDOM POMOZITE SAME SEBI

Rak dojke

SAMOPREGLEDOM POMOZITE SAME SEBI

U našoj zemlji svaka 12. žena boluje od raka dojke, a među njima je najviše onih između 50 i 70 godina života. Samopregledi i mamografija pomažu da se bolest otkrije u najranijoj fazi i time znatno povećaju šanse za potpuno izlečenje.

Rizik za pojavu raka dojke povećava se posle 40. godine života, ali zabrinjava činjenica da većina pacijentkinja nije imala nijedan od poznatih faktora rizika. Među onima za koje je rizik da obole povećan su žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, koje su u menopauzu ušle pre 50. godine, koje nisu rodile ili su majke postale posle 30. godine. Takođe, ženama kod kojih je biopsijom dojke otkriven poremećaj normalnih struktura ćelija ili onima koje su već operisale rak na jednoj dojci (verovatnoća da se rak pojavi na drugoj dojci je oko 6 procenata) preti veći rizik da obole. Nasledni faktori su u 5 do 10 posto slučajeva odgovorni za pojavu raka dojke, posebno ako je neko od bliskih srodnika imao tu bolest. Gojazne žene starije od 50. godina imaju povećan rizik da obole od raka dojke, a pokazalo se da su u rizičnoj kategoriji i žene koje imaju takozvani vlažan cerumen, odnosno ušnu mast.

Simptomi koji upozoravaju
Svaka žena koja na dojkama uoči promene u njihovom obliku i veličini, zatim ako je u njima napipala čvoriće, primetila osip ili ranice na koži, da su joj se bradavice uvukle ili se pojavio iscedak, trebalo bi da se obavezno obrati za pomoć lekaru. Sve ove promene najčešće su posledica upala, cisti, displazije ili benignih tumora, ali da bi se otklonila i najmanja sumnja neophodno je da dijagnozu postavi lekar onkolog.

Simptomi raka dojke
Prvi znak koji može ukazati na ovo ozbiljno oboljenje je bezbolni čvor u dojci, ali on ponekad može biti praćen i spontanim bolovima. Većina žena sama napipa tu promenu. Na razvoj bolesti može ukazati i pojava sukrvičastog, kravavog ili, što je ređi slučaj, prozirnog i zamućenog iscedka. Kod nekih žena bradavica je prirodno uvučena ali se može delimično izvući, dok je u slučaju bolesti to nemoguće učiniti. Simptomi poput osipa, rana i krasta na koži dojke, uvučenost kože na mestu gde je prisutna tumorska promena, koža dojke koja liči na koru pomorandže, crvenilo, otečenost, zagrejanost tog mesta i bolna osetljivost - svi ti simptomi ukazuju da je reč o upalnom obliku karcinoma dojke. Kao posledica metastaza, mogu se javiti bolovi u leđima ili prelomi kostiju pod minimalnim opterećenjem.

Samopregled - najbolja prevencija
Pregledi kod lekara i samopregledi najbolji su način da se bolest otkrije u početnoj fazi i tako očuva zdravlje. Svaka žena starija od 30 godina trebalo bi redovno da obavlja samopregled dojki. Za to je potrebno odvojiti desetak minuta tokom meseca, a korist po zdravlje je nemerljiva. Najpogodnije je samopregled izvršiti odmah posle završetka menstruacije, npr. sedmog dana ciklusa. To podrazumeva posmatranje dojki pred ogledalom i opipavanje. Svaka rano uočena promena pomoći će da se otklone sve sumnje ili spreči dalji tok bolesti. Od 40. godine žene bi trebalo jednom godišnje da odlaze na kliničke preglede dojki. Između 40. i 50. godine starosti treba započeti sa mamografskim pregledima dojki, a zatim ih sprovoditi na svake dve godine sve do 70. godine starosti. Žene koje više nemaju cikluse samopreglede mogu sprovoditi na mesec dana.

Mamografija je rendgensko snimanje dojki specijalizovanim aparatima. Pregled traje desetak minuta i prate ga minimalne doze zračenja. U pitanju je jedina metoda kojom se precizno mogu otkriti promene u dojci, pre nego što se napipaju ili otkriju nekom drugom vrstom pregleda.

Lečenje
Postoji više metoda kojima se uspešno može izlečiti rak dojke. Koja će metoda biti primenjena zavisi od starosti pacijentkinje, stadijuma bolesti, vrste tumorskih ćelija i njihove zloćudnosti. Lečenje se može sprovesti operativnim putem, korišćenjem citostatika ili hormonalnom terapijom.