Broj 38
Početna > Zanimljivosti > SAKSIJSKI LJUBIMCI

Kako negovati sobno bilje

SAKSIJSKI LJUBIMCI

Danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se ne uzgaja barem neko sobno bilje. Mada se u većini slučajeva radi o vrlo odgovornom odnosu prema bespomoćnim saksijskim ljubimcima, ipak je dosta zabluda i neupućenosti u pogledu potreba koje nežnim biljkama treba obezbediti

Ono o čemu većina domaćica brine je da se sobne biljke redovno zalivaju i eventualno prehranjuju. Ali to da li im temperatura, vlažnost vazduha, količina svetlosti odgovaraju i da li su u međuvremenu napadnute od nekog neprijatelja u vidu štetočina, predstavlja manju brigu, o kojoj se ređe vodi računa. Otuda nije ni čudo da se često dešava da i pored dosta vode i hrane koje našim ljubimcima stavljamo na raspolaganje, pojedine biljke beznadežno nazaduju, neodgovarajuće cvetaju, pojedine delovi im se suše... dok potpuno ne propadnu. Ali te biljke nas raznim spoljašnjim manifestacijama pravovremeno upozoravaju na opasnosti koje im prete.
 
  Zalivanje cveća
  Iako su voda i hrana ono osnovno o čemu bi trebalo da vodimo računa, čak i tu često grešimo primenjujući redovno zalivanje ili periodično đubrenje i prehranjivanje.
  Kao što biljka može da pati usled nedostatka vlage, isto tako i preterano zalivanje može biti štetno. Iskusni ljubitelji sobnog cveća prilično pouzdano procenjuju da li je biljci potrebno zalivanje ili ne. To obično određuju prema boji zemlje na površini ili promeni boje glinene saksije. Svetla boja saksije uvek je znak da je biljci voda potrebna. Tamnocrvena boja i zeleni talog predstavljaju pouzdan znak viška vlage, pa dalje obilno i često zalivanje valja prekinuti.
  Uzrok stagniranja sobnog cveća može biti i neodgovarajuć kvalitet vode. Ukoliko koristimo vodu iz česme ona mora biti ustajala, kako bi se krečnjak prethodno nataložio. Ipak, za takve slučajeve najbolje je obezbediti kišnicu, ako je to moguće.
 
  Da biljka ne gladuje
  Nepravilnosti i razne anomalije u rastu biljke obično predstavljaju pouzdan pokazatelj nedostatka nekog od hranljivih elemenata. Često se zaboravlja da se hranljivi dodatak, koji smo svojevremeno nabavili, vremenom troši, pa biljka gladuje. Umesto veštačkih granula ili đubriva koje smo periodično navikli da dodajemo u saksije sa cvećem, može da posluži humus glistenjak. Njega ima napretek, jeftin je, a pored osnovnih elemenata sadrži i hranljive materije potrebne biljci. Uz takve prirodne obroke možemo biti sigurni da naše cveće neće gladovati i da će napredovati. Uslov je da mu još obezbedimo odgovarajuću temperaturu, dovoljno svetlosti i da u slučaju opasnosti od bolesti ili „napasnika” pravovremeno reagujemo.
 
  Evo nekoliko saveta:
  - U istu posudu se nikako ne smeju posaditi, na primer, kaktusi i filadendron.
  - Cveće se ne sme stavljati blizu izvora toplote.
  - Promaja i nagle promene temperature u prostoriji biljkama ne odgovaraju.
  - Cveće treba zalivati odstojalom (ne hladnom!) vodom, uz samu ivicu saksije.
  - Većinu biljaka valja povremeno orošavati raspršivačem.
  - Za uspešno gajenje sobnih biljaka odgovarajuća temperatura je 15-20 stepeni Celzijusa.