Broj 38
Početna > Zanimljivosti > PSI I MAČKE NE VOLE SAMOĆU

Ljubimci pod stresom

PSI I MAČKE NE VOLE SAMOĆU

Kraj godišnjeg odmora i povratak na posao ne pada teško samo vama već i vašem kućnom ljubimcu

Vlasnicima kućnih ljubimaca sigurno je dobro poznat tužan pogled kojim ih ljubimci, posebno psi, ispraćaju kada odlaze na posao, ali i sreća i veselje koje pokazuju u trenutku povratka. Vreme u kojem su prepušteni uglavnom sami sebi ili - ako imaju sreće - još jednom četvoronožnom prijatelju, kao i loše vreme, kod kućnih ljubimaca mogu izazvati mrzovolju. Mogu pokazivati laganu nervozu ili depresiju, a nakon dinamičnog leta i celodnevnog druženja sa članovima porodice ljubimcima teško pada samoća. Pomozite im da što bezbolnije prebole samoću na relativno jednostavan način - dodatnom pažnjom!
 
  Ako imate psa
  Kad god je to moguće, iskoristite lepo vreme za izlet u prirodu i duge šetnje u kojima ćete i jedni i drugi uživati. Psa za svaku dobro obavljenu radnju nagradite komadićem njegove omiljene poslastice.
  Dok ste odsutni, pas koji je nedeljama bio sa vama, zaigran i zaokupljen druženjem, može uraditi nešto što nije njemu svojstveno. U pitanju su njegov stres i bunt. Zato prilikom povratka s posla u stanu možete naći pocepane novine, ali i papuču koju ste ostavili nadohvat njegovih šapa. U takvim slučajevima nemojte se ljutiti i nemojte kažnjavati svog ljubimca.
  Morate biti strpljivi i ako inače uredan pas, koji to uvek radi napolju, nuždu obavi u stanu. Nemojte da vičete ili da ga udarite; on dobro zna da je pogrešio, ali to nije napravio u znak protesta već zbog straha od ponovnog suočavanja sa danima usamljenosti.
 
  Ako imate mačku
  I mačka se nakon vašeg povratka kući može drugačije ponašati. Ako je bila kod nekoga na čuvanju možda je stekla druge navike, a moguće je i da se inače uredne i čiste mace umesto u pesak pomokre u nekom uglu stana.
  Tome su posebno skloni nekastrirani mužjaci. Nemojte očajavati, jer će se posle nekog vremena sve opet vratiti na staro. Mesto gde se mačka pomokrila očistite vodom pomešanom s vinskim sirćetom i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Zatim ga poprskajte posebnim sprejem, zbog kojeg će ga mačke zaobilaziti u širokom luku. Sprej možete kupiti u specijalizovnim radnjama za 300-400 dinara.
  Isto tako, ukoliko preuzmete obavezu da pričuvate tuđe mačke morate biti svesni toga da će one možda imati problema s prilagođavanjem. Mačka se zbog novog prostora i ljudi može skrivati, biti nervozna ili mokriti gde stigne, a ponekad i veliku nuždu obavljati van svog toaleta. Ipak, malo ljubavi i puno strpljenja će rešiti i taj problem.
 
  Posvetite zato malo više pažnje svojim ljubimcima, razveselite ih omiljenom poslasticom i sve te neprijatnosti će vrlo brzo biti zaboravljene.
 
 
  Autor: Suzana Stanarević