Broj 38
Početna > Lepi i zdravi > OSLUŠKUJTE SVOJE TELO

Signali za uzbunu

OSLUŠKUJTE SVOJE TELO

Naučite da prepoznajete neke od simptoma, kako biste na vreme mogli da reagujete

Naše telo je poput savršeno usklađenog mehanizma: sitni problemi rešavaju se u hodu, a da toga nismo ni svesni. Signali za uzbunu oglasiće se tek ako ćelije nisu u stanju da se same odbrane od štetnih materija i da poprave oštećenja. Saznajte kako možete pomoći svom telu da povrati narušenu ravnotežu.
 
  Grčevi u nogama
  Najčešće se javljaju kada se telo umiri. Trnci u nogama i osećaj nelagodnosti različitog intenziteta, od nekontrolisanog stezanja mišića do bolnih grčeva, mogu biti posledica neprospavane noći ili posledica prevelikog opterećenja tokom sportskih aktivnosti, poremećaja u mišićnoj napetosti ili proširenih vena. Uzrok može biti i nedostatak magnezijuma: ženskom organizmu potrebno je oko 300 miligrama tog minerala dnevno. Kako biste sebi pomogli, neka na vašem jelovniku bude što više namirnica od integralnih žitarica, povrća, semenki soje i oraha. U slučaju akutnih tegoba pomažu preparati čistog magnezijuma, koje možete kupiti u apotekama.
 
  Iscrpljenost
  U glavi osećate prazninu, potom primećujete da se teže koncentrišete, a ponekad se javlja i lagana glavobolja. Kombinacija tih simptoma uglavnom ima jasan uzrok: nedostatak vode. Koliko puta čovek posegne za čašom vode tek kada grlo počne da ga peče od žeđi? Posledica toga je da se potrebna voda nadoknađuje iz krvi. Time ona postaje gušća i teče sporije, pa se organi i mišići slabije snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama. Ukoliko u organizmu dođe do većeg nedostatka tečnosti, isušuju se usta, nos i oči.
  Najbolje bi bilo da tokom dana unosite manje količine vode u pravilnim razmacima. Organizmu je potrebno oko 2 do 3 litra vode na dan, ali neće vam pomoći ako tu količinu unesete odjednom, jer organizam ne može da preradi više od 1 velike čaše (500 ml) na sat.
 
  Neprijatan zadah
  Ako je neugodan miris jak znači da dolazi iz želuca, ali nema razloga za paniku jer se to događa u samo 2 od 10000 slučajeva, kada je oslabljen mišić koji zatvara prolaz iz jednjaka u želudac. Za neprijatan zadah su skoro uvek krive bakterije koje žive na jeziku i u ždrelu, a koje oslobađaju sumpor. Upravo on uzrokuje neugodan miris. Redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca i čišćenje jezika sprečiće neprijatan zadah, a vrlo je važno i unositi dovoljno tečnosti, kako se usna šupljina ne bi isušila.
 
  Suva koža
  Kako starimo, koža postepeno postaje sve suvlja i to je sasvim prirodan proces. Međutim, ako normalna koža iznenada postane perutava i svrbi, najverovatnije je u pitanju jedan od ova dva razloga: kao prvo, vazduh je možda suviše suv i koži oduzima potrebnu masnoću - posegnite za masnijom ili hidrantnijom kremom; drugi razlog isušene kože može biti neuravnotežena ishrana, a uglavnom se radi o nedostatku biotina i vitamina B. Posvetite više pažnje pravilnoj ishrani - važne vitamine sadrže riba, meso, mlečni proizvodi, jaja.
 
  Nakupljanje vode
  Ponekad se gojimo iako ne jedemo mnogo. Razlog može biti prekomerno nakupljanje vode - čak i do 4 kilograma pre menstruacije. U ovim situacijama najbolje bi bilo da smanjite količinu soli u ishrani.
 
  Bolovi u zglobovima
  Neke kombinacije namirnica jednostavno ne odgovaraju organizmu, kao recimo večera koja se sastoji od salate i vina ili piva, hamburgera i kafe. U organizam tako unosimo suviše kiselina, koje se ne mogu preraditi pa se talože u tetivama i zglobovima, a može se javiti i osećaj gušenja u grudnom košu. Najbolje bi bilo da se odreknete sirove hrane, salata, alkohola, nikotina, kafe i crnog čaja, ili da bar smanjite njihov unos.
 
  Ispucali uglovi usana
  Uglovi usana vam često pucaju? Ova prilično iritantna tegoba uglavnom ukazuje na nedostatak vitamina B. Neka na vašem jelovniku bude više mesa, mlečnih proizvoda i mahunarki. U akutnom stanju uzimajte nekoliko dana tablete vitamina B, a ako ubrzo ne dođe do poboljšanja uzrok bi mogla biti bakterijska ili gljivična infekcija, pa se obavezno obratite lekaru. U ređim slučajevima ranicu na usnama mogu uzrokovati i neprecizno ugrađeni veštački zubi.
 
  Probavne smetnje
  Jedemo previše, premasno, prebrzo - želudac mnogo toga može podneti, ali ponekad nakon obilnog obroka ne uspe da izluči dovoljno kiseline i enzima potrebnih za probavu i zato „protestuje”. Jedite polako i temeljno žvaćite (svaki zalogaj oko 20 puta) i možete biti sigurni da će se u želucu stvoriti dovoljno probavnih sokova. Stres negativno deluje na probavu, jer je organizam usredsređen isključivo na reakciju na okolnosti koje doživljavamo kao preteće i zapostavlja sve ostale funkcije. Kada ste pod stresom, jedite manje obroke i pijte puno vode i biljnih čajeva.