Broj 38
Početna > Lepi i zdravi > LEKOVITE BILJKE

Zdravlje iz prirode

LEKOVITE BILJKE

Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva ustaljeni ritual i deo tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe

Da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima:
  - voda za pripremanje čaja bi trebalo da bude meka;
  - poželjno je da posuda u kojoj se čaj kuva bude emajlirana, vatrostalna ili staklena, ali najvažnije je da bude potpuno ispravna i zatvorena;
  - posuda sa skuvanim čajem bi trebalo da odstoji poklopljena određeno vreme, zbog ekstrakcije, što zavisi od vrste čaja, tj. biljke;
  - lekovite čajeve ne treba zaslađivati, jer im se na taj način smanjuju lekovita svojstva.
  Čaj koji ćete piti u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, čajeve bi trebalo uzimati uz savet lekara i imajući u vidu delotvornost određenih biljaka u čajevima čiji vam kratak pregled nudimo.
 
  Čaj od nane
  Nana sadrži eterično ulje, flavonide, gorke sastojke... a sve to doprinosi otklanjanju raznih tegoba u probavnom traktu. Čaj od nane, osim toga, olakšava i izlučivanje žuči.
 
  Čaj od šipka
  Zbog sastojaka koje sadrži (niacin, karotin, tanin, voćnu kiselinu, vitamine B2 i K, mineralne sastojke i aromatska jedinjenja), šipak deluje okrepljujuće. Čaj od šipka kuva se na temperaturi do 60 stepeni Celzijusa, može da stoji i do 24 časa, a može se piti i hladan.
 
  Čaj od kamilice
  Kamilica deluje umirujuće na organizam. Ona ublažava upale, grčeve u probavnom traktu, a veoma često se koristi i za obloge. Priprema se neposredno pre upotrebe.
   
  Čaj od žalfije
  Čaj od žalfije treba kuvati tako da se sadržaj ostavi da odstoji desetak minuta u provreloj vodi, u poklopljenoj posudi, a zatim se procedi. Zaslađen i topao čaj od žalfije koristi se prilikom čestih upala želuca, žuči i mokraćnih kanala. Nezaslađen čaj od žalfije dobar je za dezinfekciju i ispiranje usne šupljine i ždrela.
 
  Čaj od sleza
  Koren sleza sadrži najviše sluzi, skroba, pektina i šećera. Olakšava iskašljavanje, bilo da se pije ili koristi za natapanje obloga.
 
  Čaj od lipe
  Čaj od lipe, kao i čaj od zove, može poslužiti u borbi protiv kašlja, ali podstiče i preznojavanje, pa je koristan pri lečenju gripa ili nazeba.