Broj 38
Početna > Zanimljivosti > DANAS NAM JE "DIVAN DAN"

Kako organizovati dečiji rođendan

DANAS NAM JE "DIVAN DAN"

Rođendani najmlađih veselje su za celu porodicu. Za razliku od dece, koja samo uživaju u slavlju, roditeljima dečiji rođendan može biti i priličan napor. Da bi prošao što veselije, najvažnija je dobra organizacija

Poslednjih godina i kod nas je postalo popularno organizaciju dečijeg rođendana prepustiti profesionalcima. Međutim, postoje i oni koji nisu u prilici da izdvoje popriličnu sumu novca za takvu zabavu, pa se radije odlučuju da u kućnoj atmosferi organizuju slavlje.
  Kada odlučite u kojoj prostoriji će se smestiti gosti, sklonite što je moguće više nameštaja i uklonite sve prepreke koje bi mogle da uzrokuju da se deca ozlede - tako ćete im osloboditi i više prostora za igru. Takođe, nije svejedno da li je slavljenik pozvao samo vršnjake ili je društvo mešovito, jer znaju tu da se nađu i rođaci različitog uzrasta, komšije, drugari iz razreda ili vrtića.  Broj dece i njihov uzrast glavni su kriterijumi za odabir pravog načina zabave.
 
  Budite kreativni
  Većina roditelja se najviše trudi oko jela i pića, dok klincima to nije najbitnije. Male pice, grickalice, keks, torta i sokovi sasvim su dovoljni. Svakako, treba pitati roditelje koji dovode svoju decu u goste kod vas pati li neko dete od alergija ili sličnih problema, kako biste obratili pažnju na hranu koju ne bi smeli da jedu. Na plastične čaše napišite imena, a ako je reč o deci koja ne čitaju za svakog nacrtajte poseban znak. To će, sasvim sigurno, pre rođendana zabaviti i vas i vašeg malog slavljenika, koji će ujedno kroz tu „igru” spoznati da se u svakoj situaciji, pa i ovoj, može osloniti na vas. Nalepnice sa imenima odlične su za decu koja se međusobno ne poznaju, a znaju da čitaju.
 
  Dekoracija prostora
  Umesto dugotrajnog kuvanja, potrudite se oko izgleda prostora u kome će se slaviti - u knjižarama ili prodavnicama igračaka za malo novca možete kupiti puno zanimljivih potrepština. Izrada dekoracija takođe može biti porodična zabava par dana pre proslave.
  Igre su centralni i najvažniji deo proslave. Jedna od omiljenih igara je, recimo, pevanje uz karaoke, a za ostale igre preporučujemo da se raspitate. Dogovorite se sa svojom decom, ne budite lenji - možda možete zajedno pretražiti internet ili prelistati neki kreativan časopis. I slobodno pustite mašti na volju - sasvim smo sigurni da ćete osmisliti odličnu zabavu i da će slavljenik biti zadovoljan. Ne zaboravite da mu čestitate rođendan uz stari dobri običaj povlačenja za uši i pesmicu „Danas nam je divan dan, divan dan...”