Broj 37
Početna > Lepi i zdravi > VODITE RAČUNA O SVOM LICU

VODITE RAČUNA O SVOM LICU

Vaša koža je tokom dana izložena suvom, toplom vazduhu u zatvorenim prostorijama i hladnom zimskom vazduhu napolju. Ona tada počinje da stvara manje prirodnih hidrantnih materija, naročito kako starimo, što kožu lica može da iritira, pa ona postaje nadražena i hrapava. Zbog toga je potrebno intenzivnije negovati kožu i štititi je tokom zime, čak i kada je pokrivena.

Kako biste sačuvali kožu lica od isušivanja, koristite mlaku vodu pri umivanju i blage tonike za čišćenje lica. Zimi se umivajte samo jednom dnevno, i to posle podne, jer će vaša koža tako ostati čista tokom noći. Tokom zime zamenite tonike za lice koji ne sadrže ulje kremama za čišćenje lica namenjenim suvoj koži. Bez obzira na to da li je koža masna, suva, normalna ili osetljiva, potrebna joj je određena nega, a preparate za negu treba izabrati prema tipu kože.
 
  Da bi koža lica mogla da primi kremu i da bi se dejstvo primetilo, pore moraju biti savršeno očišćene od prašine, šminke i znoja. Kremu na lice treba uvek nanositi kružnim pokretima - pri tom nikada nemojte snažno pritiskati, jer koža već od 25. godine gubi elastičnost. Za svaku ženu koja želi da što duže zadrži glatku i elastičnu kožu lica, prva obaveza mora biti detaljno čišćenje kože, i to ujutro i uveče.
  Mora se početi s mlekom za čišćenje koje se tuferom, kružnim pokretima nanosi na lice, a zatim uklanja. Ovo treba ponavljati sve dok tufer ne ostane potpuno čist. Mleko za čišćenje se rastvara u vodi i zato se može uklanjati vlažnim tuferom ili vatom. Sapun je dozvoljen samo kao specijalni preparat. Recimo, za osetljivu kožu mogu se koristiti sapun za bebe ili medicinski sapuni koji sadrže sumpor, med, alkohol, jod i sl. i oni se upotrebljavaju samo tokom nekih tretmana, jer veoma isušuju kožu.
 
  Nakon mleka treba upotrebiti tonik, koji sa lica prethodno očišćenog mlekom uklanja i ostatke sredstva za čišćenje i ostatke krečnjaka ili hlora koji ostaju posle umivanja, istovremeno skupljajući otvorene pore posle čišćenja. Tonik takođe treba odabrati prema tipu kože, a kod veoma osetljive kože tufer treba prvo natopiti vodom, pa onda tonikom za lice.
 
  Najvažnije je da za negu lica koristite posebne kreme za dan i noć, naravno prema tipu kože.
  Krema za dan - usporava proces starenja kože, jer pomaže da koža održi vlažnost. Već sa dvadeset godina života koža gubi sposobnost vezivanja vode, a posle tridesete vide se i prvi tragovi tj. sitne bore, a koža više nije glatka kao pre. Da bi se zaustavio proces starenja kože, treba kremu za dan nanositi na lice svakog jutra, (posle umivanja i čišćenja), što je idealna podloga za šminku.
 
  Kreme za noć - uvek su deo kompletnih kozmetičkih kolekcija i najčešće su emulzije na bazi vode i ulja koje, uz pomoć drugih sastojaka, štite kožu i dopunjuju njene nedostatke. Zato je vrlo važno da su kreme za dan i noć uvek iz iste kolekcije, jer se međusobno upotpunjavaju.
 
  Krema za oči - namenjena je izuzetno osetljivoj koži oko očiju i predstavlja dopunu kremama za dan i noć. Sa upotrebom kreme za oči treba početi već od 25. godine života, ako je koža suva. Ako je koža masna, onda treba početi od 30. godine.
 
 Autor: Suzana Stanarević