Broj 37
Početna > Lepi i zdravi > VEDRI SUNČEV CVET

Suncokret

VEDRI SUNČEV CVET

Slika poljana na kojima se nalaze veliki žuti cvetovi okrenuti prema suncu uvek nam izazove prijatna sećanja, blagost i vedrinu. Još od kada je iz Perua i Meksika dospeo u naše krajeve, suncokret je postao jedna od najomiljenijih grickalica, sastojak ukusnih poslastica i, naravno, ukras. Nije ni čudo jer je ova biljka veoma bogata kvalitetnim materijama i pravi je čuvar zdravlja

Lekovitost
Semenke suncokreta su izuzetno bogate uljem i imaju veliku hranljivu vrednost. U samo 25 grama semenki ove biljke se nalazi količina vitamina E koja je dnevno potrebna organizmu. Što je još zanimljivije, u njima se nalazi belančevina skoro kao u odresku mesa! U narodnoj medicini se od latica suncokreta pripremaju čaj i tinktura koji imaju gorak i sluzav ukus i blago mirišu na med.

Put suncokreta
Severnoamerički Indijanci su još 1.000 godina pre Hrista gajili suncokret, od njegovih samlevenih semenki pravili brašno, dodavali ih u hleb ili od njih pravili ulje. Suncokret već hiljadama godina gaje i Kinezi dok su stari Grci ovu biljku posvetili bogu Sunca Heliosu. Rimski pesnik Ovidije navodi mit po kome je devojka zaljubljena u boga Apolona bila pretvorena u suncokret. I Maje su veoma cenile ovu biljku koja je za njih bila simbol svetlosti i plodnosti. Ovaj drevni narod je od njegovih latica pravio čaj, jeo njegove semenke, latice, listove i peteljke. Astečke sveštenice boga Sunca su nosile krune od suncokreta, a početkom 16. veka su ga španski misionari doneli u Evropu. Od tada, suncokret se vrlo brzo proširio po Europi.

Kad zaboli grlo
U slučaju upale grla, dušnika ili krajnika usta treba ispirati tinkturom suncokreta rastvorenom u vodi jer se pokazala kao veoma delotvorna. Isto dejstvo se postiže i ako se ispiranje obavi odvarom od listova ovog cveta. Potrebno je da se desetak minuta u jednom litru vode kuva šaka listova koji su prethodno presečeni napola. Zatim se ostavi pet minuta poklopljeno i procedi.

Protiv grča u nogama
Ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje može da se upotrebi za masažu. Trebalo bi da mišiće nogu masirate dva do tri puta dnevno jer tek tad pomaže da se grčevi smanje. Na ovaj način možete da ublažite i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.

Snižava holesterol
Za razliku od drugih masnoća, suncokretovo ulje je korisno za naš organizam. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje krvnih sudova, ali se pokazalo i efikasnim u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Ulepšava kožu
Brašno od semena suncokreta pomešano s vodom nanesite na lice i dekolte i ostavite da odstoji. Posle par minuta, blagim kružnim pokretima sastružite nanetu masu sa lica. Ona će vam poslužiti kao piling kojim ćete očistiti vaš ten. Ako vam je koža masna, smesu pomešajte s vodom od lavande, a ako imate suvu kožu, onda dodajte nevenovu vodu. Oni koji imaju osetljivu kožu za pripremanje ove smese trebalo bi da upotrebe ružinu vodicu.