Broj 37
Početna > Lepi i zdravi > SEKS JE LEK ZA PROSTATU

SEKS JE LEK ZA PROSTATU

Iako to još uvek nije medicinski dokazano, u praksi se pokazalo da seksualno aktivniji muškarci imaju manje šanse da obole od bilo koje bolesti prostate.

Duži period apstinencije može da prouzrokuje zadržavanje lužnate tečnosti, a zatim i da izazove upalu prostatne žlezde. Kada se radi o seksu, potrebe se razlikuju od osobe do osobe. Neki ljudi seks smatraju posebnom prilikom, neki sa partnerom vode ljubav jednom nedeljno, dok su oni drugi nezasiti pa ih ne zadovoljava ni seks tri puta dnevno.

Koliko često treba voditi ljubav?

Seksualni apetiti prosečnog muškarca govore da bi jedan mladić mlađi od 25 godina trebalo da ima seksualne odnose 6-8 puta nedeljno, muškarci mlađi od 50 godina 4-5 puta nedeljno, dok je starijima od 55 preporučeno „malo seksa” sedmično. Naravno, ova norma nije pravilo, ali vrlo potentan muškarac, koji je spreman da uživa u seksu i pet puta na dan, takođe može da dobije bolest prostate ukoliko njegova partnerka nije dovoljno „zagrejana” da isprati njegov tempo.

Upala prostate i seksualni nagon

Upalu prostatne žlezde prate razni problemi, poput smanjenja hormona i količine prostatne tečnosti, šo se dalje odražava na smanjenje seksualnog nagona. Sudeći po statistikama, prostatitis je razlog za seksualne probleme kod jednog od deset muškaraca. Oko 15 posto osoba kod kojih je dijagnostikovana neka bolest prostate požalilo se na seksualne probleme. Ipak, muškarci koji krivicu za nedovoljno snažan seksualni nagon svaljuju na bolest - problem su zapravo stvorili u svojoj podsvesti.