Broj 37
Početna > Zanimljivosti > KUĆNI LJUBIMCI

Mnoge biljke opasne su za vaše kućne ljubimce

KUĆNI LJUBIMCI

Imajte na umu da i voda u tanjirićima ispod biljke može biti otrovna za ljubimca, katkad i zbog hemikalija u sredstvima za rast bilja.

Primetite li kod svog ljubimca znakove bolesti ili čudno ponašanje nakon što je pojeo komadić neke biljke, ne gubite vreme na proveravanje karakteristika sporne biljke nego odmah posetite veterinara. Kako bi bilo lakše odrediti dijagnozu, ponesite sa sobom i komadiće biljke koja je naškodila ljubimcu. Znate li tačan naziv biljke, dobro je odmah nazvati veterinara koji vam telefonski može savetovati metode prve pomoći. Budite sabrani i ne paničite, jer se većina trovanja može izlečiti. Imajte na umu da i voda u tanjirićima ispod biljke može biti otrovna za ljubimca, katkad i zbog hemikalija u sredstvima za rast bilja. Kako biste sprečili neugodnosti, pre kupovine nove sobne ili povrtne biljke raspitajte se može li ona biti štetna. Poput ljudi, životinje mogu biti sklone alergijama, pa i neotrovne biljke kod njih mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.
  PTICE su vrlo osetljive, pa ih otrovati može celi niz biljaka, npr. krompir, avokado, seme iz ploda jabuke, difenbahija, bor, tisa i borovnica. Tigricama škode i masne semenke.
  MAČKE: Radoznale mačke mogu se ozlediti na kaktuse, a treba ih držati podalje i od biljaka poput difenbahije, koja napada središnji nervni sistem. Bobice imele takođe su opasne.
  PSI: Psi vole da kopaju po dvorištu, pa izbegavajte sađenje štetnih lukovica tulipana i narcisa. No one ipak nisu smrtonosne, za razliku od bunike, tise i bršljana. Psima nemojte davati grožđe, grožđice, niti zob.
  HRČAK: Divlji peršun, krompirove klice, lišće crvenog i belog luka, stabljike paprike i paradajza otrovni su za hrčke, a naškoditi im mogu i neke sobne biljke.
  
  Zabavite psa namazavši mu igračku slaninom
  Kako biste ga privikli da boravi sam u kući, ne posvećujte psu dodatnu pažnju pre vaših izlazaka iz kuće i činite to što neprimetnije. Imate li štene, samostalnom životu najbolje ćete ga naučiti ako ga postupno puštate da bude samo, sve duže i duže. Možete se poslužiti i diverzijom - njegove omiljene igračke namažite slaninom i sakrijte po kući. Naravno, daleko od svega lomljivog. Sledeći svoje lovačke nagone, tražiće ih i vreme će mu brzo proći. Neće ni primetiti da vas nema kod kuće.