Broj 37
Početna > Zanimljivosti > KOLIKO KOŠTA VENČANJE U SRBIJI

KOLIKO KOŠTA VENČANJE U SRBIJI

Proleće i jesen su za mnoge najlepša godišnja doba i vreme kada većina parova odlučuje da "stane na ludi kamen". Ako je i vas dolazak jeseni podstakao na razmišljanje o tome kako je krajnje vreme da se venčate, prosečni svadbarski cenovnik će vas verovatno dovoljno izludeti, mnogo pre nego što izgovorite sudbonosno "da" za sva vremena i dok vas smrt ne rastavi.

Restoran
Prva stvar o kojoj ćete morati da razmišljate je odabir restorana za svadbeni ručak, jer za neki od najatraktivnijih termin je neophodno rezervisati i do devet meseci ranije. Zato je uvek dobro misliti unapred i na vreme odlučiti kako želite da vaše venčanje izgleda. Ukoliko želite da se slavlje nakon ceremonije venčanje održi u nekom elitnijem restoranu, spremite se da "iscedite" novčanik. Naime, cene zakupa kreću se od 15 evra po osobi do 35 evra u nešto luksuznijim restoranima. Za taj novac restorani vam nude predjelo, čorbu, pečenje, svadbenu tortu i piće. U zavisnosti od toga za koju varijantu se odlučite, skuplju ili jeftiniju, u skladu sa cenom biće i hrana, odnosno nivo usluge. Dakle, za prosečnu svadbu sa 150 gostiju samo ručak i slavlje u elitnijem restoranu koštaće vas oko 300.000 dinara (3750 evra).
Mladenci koji ne vole tradicionalne svadbe često odluče da sudbonosno "da" proslave u najužem krugu, sa kumovima, roditeljima i prijateljima. I to, naravno, može papreno da košta, u zavisnosti od želja i ponude. U nekim restoranima može se dobro jesti i za 700 dinara, ali ručak za jednu osobu u bolje sređenim i nešto ekskluzivnijim restoranima košta od 2000 dinara naviše.

Venčanica i odelo
Mlada: Na sopstveno venčanje ne možete da odete bez venčanice. U poslednje vreme 95 odsto devojaka odlučuje se da iznajmi venčanicu za najsrećniji dan u životu. Cena iznajmljivanja kreće se između 100 i 900 evra, u zavisnosti od salona i samog modela venčanice. U ovu cenu uračunati su i svi propratni detalji, od rukavica, preko tašnice i vela, do šešira i bolera. Kod nas je ustaljen običaj da se mlada posle ponoći presvuče u drugu haljinu - za nju ćete morati da izdvojite od 50 do 300 evra. Šminka i frizura su "detaljčić" koji će dodatno istanjiti vaš novčanik. Lokalni profesionalni šminkeri svoje usluge naplaćuju i do 50 evra, koliko će vas koštati i frizura za taj dan. Znači, ukupnoj sumi dodajte još 100 evra. Ako ste pomislili da je to sve, prevarili ste se. Mlada za ovaj dan sebi mora da kupi i novi par cipela u beloj boji koje će svadbeni budžet osiromašiti za dodatnih 50 evra.
Mladoženja: Cene odela, košulja i kravata raznolike su i svi mogu da pronađu nešto za svoj novčanik. Jeftinija odela koštaju između 100 i 150 evra, košulje koštaju oko 20 evra, a kravate između 10 i 15 evra. Mladoženja sebi mora da obezbedi i cipele (jeftinija varijanta 80 evra) i kaiš, koji može da pronađe za nekih 15 evra. Dakle, za najskromniju varijantu mladoženja mora da izdvoji ukupno 200 evra. Odela koja nose etikete poznatijih modnih kuća znatno su skuplja i koštaju oko 400 evra.

Matičar i crkva
Ukoliko želite da matičar dođe u odabrani restoran i ceremoniju venčanja obavi tamo, moraćete da izdvojite 5000 dinara - to je ustaljena tarifa, osim u beogradskoj opštini Savski venac, gde ne postoji utvrđena taksa već ste dužni samo da platite prevoz matičara do restorana. Ukoliko, pak, odlučite da se venčate u opštinskoj sali, cene takse variraju: u zemunskoj opštini ona košta 150 dinara, novobeogradskoj 220, dok u opštini Savski venac, kao što smo već spomenuli, standardna taksa ne postoji. Dokumenta potrebna za zakazivanje venčanja su:
- izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 meseci),
- izvod iz knjige državljana (ne stariji od 6 meseci),
- lična kartu (na uvid). (Navedena dokumenta važe za naše državljane).
Za crkveni obred ne postoji zvanična cena već je određujete sami - u praksi, ta cifra nikada nije manja od 3000 dinara.

Šta još treba platiti?
* Burme su nešto bez čega ne možete da se venčate. Što se cene tiče, par ovih simbola ljubavi koštaće vas od 6.000 do 20.000 dinara.
* Pozivnice su još jedan, neizbežan detalj. Za njih ćete morati da izdvojite 100 evra, a za taj novac dobijate 100 štampanih pozivnica.
* U našoj kulturi postoji tradicija kićenja svatova. Ovi cvetići za kićenje koštaju između 5 i 35 dinara, a mašne za automobile od 15 dinara po komadu pa naviše.
* Fotografije i video snimak venčanja. U većini slučajeva, fotografi mladencima naplaćuju 60 dinara po fotografiji, a vašim gostima će uspomenu u obliku slike naplatiti duplo više - 120 dinara. Snimatelj će vas koštati oko 100 evra, u zavisnosti od toga kakav aranžman sa njim napravite.
* Medeni mesec! Turističke agencije u ovom periodu nude veliki broj aranžmana po sniženim cenama, tako da mladenci mogu da za nešto manje para slatko biraju destinaciju za svoj medeni mesec. Do grčkih ostrva može se avionom otići za nekih 200 do 300 evra, u Tunis za 250, Egipat za 300... Egzotičnije destinacije su, naravno, skuplje.
* Ako mislite da je spisku kraj, varate se! Muzika je izuzetno važan element u celoj priči. Ako budete štedeli na muzici, rizikujete da se vaše venčanje pretvori u kafansku svirku. Prosečan bend će vas koštati između 500 i 1000 evra.

Kada sve saberete, cifra doseže i do 8000-9000 evra. Od kalkulacije će vas sasvim sigurno zaboleti glava, ali možda ne bi bilo loše da sve to posmatrate kao prvi korak ka zajedničkom životu i deljenju dobrih i loših dana, koje bračni zaveti nalažu.

Autor: Suzana Stanarević