Broj 37
Početna > Lepi i zdravi > KAD ZGLOBOVI BOLE

Šta je artritis?

KAD ZGLOBOVI BOLE

Otekli su vam palac na nozi, koleno, lakat ili zglob, a uz to još osećate i snažan bol praćen toplinom i crvenilom? Možda bi trebalo da proverite vaše bubrege jer svi ovi simptomi ukazuju na artritis ili, narodnim jezikom rečeno, upalu zglobova

Ponekad telo počne da proizvodi veću količinu mokraće od one koju bubrezi mogu da izbace, tako da se štetne materije zadržavaju u telu. Stvaraju se naslage mokraćne kiseline nazvane tofi, koje prave kvrge pod kožom oko zglobova i na ivicama ušiju. Kristali mokraćne kiseline mogu da se nakupe i u bubrezima stvarajući u njima kamenac. Tako nastaje upala zglobova, giht ili artritis što su sve različiti nazivi za istu bolest.
 
  Tanjir koji leči
  Pokazalo se da omega 3 masne kiseline smanjuju upalu, pa bi zato oni koje bole zglobovi trebalo da jedu plavu ribu kao što su haringa, sardina i losos. Na njihovom jelovniku trebalo bi da bude i što više namirnica sa visokim sadržajem beta-karotena koji se nalazi u narandžastom i žutom voću i povrću, zatim namirnice bogate vitaminom C, vitaminom E koje je u biljnom ulju, koštunjavom voću, semenkama, mahunarkama i žumancu. Treba jesti i trešnje i bobičasto voće, posebno borovnice. One su odličan izvor proantocijanidina, materije koja pomaže da se smanji upala zglobova i tegobe koje je prate.
 
  Čaj od maslačka
  U litar vode staviti dva-tri korena maslačka pa ih kuvati sat vremena u pokrivenoj posudi. Ovaj čaj bi trebalo piti tri puta dnevno pre jela.
 
  Mešavina čajeva
  Uzme se 60 g kore od vrbe, 60 g hrastovog lišća, 40 g stabljike majčine dušice, 40 g stabljike sitnice, 30 g listova i cvetova kantariona, 20 g stabljike divljeg radiča, 20 g trave ive bez žila i po 10 g koprive, listova pelina, stabljike rusomače, listova peršuna, peteljki trešnje, listova breze i tucanih suvih bobica smreke, sve ove trave bi trebalo usitniti i pomešati.
  Čaj se priprema tako što se u litar proključale vode staviti 10 g ove mešavine trava, a zatim kuva u poklopljenoj posudi, na tihoj vatri dva minuta. Kada se čaj ohladi, treba ga procediti u drugu posudu i dodati dve supene kašike meda i dve supene kašike limunovog soka. Ovaj napitak treba piti tri puta dnevno po 100 ml pre i posle jela, a preostali deo treba uzeti između obroka.
 
  Obloge
  Da bi se olakšao bol, mogu se previjati i obloge. U činiju tople vode treba nakapati dve kapi lavandinog i dve kapi klekinog ulja. Zatim komadom platna sa površine vode pokupiti tanak sloj ulja i oblogu previti na bolno mesto. Preko staviti peškir, na njega termofor i ostaviti da odstoji 30 minuta.
 
  Kupka
  Oboleli od upale zglobova lako će osetiti olakšanje ako u vodu za kupanje dodaju dve kapi lavandinog ulja. U slučaju jakih bolova, pored ovog treba dodati i dve kapi ulja kamilice.
 
  Ulje za masažu
  Pomešati po dve kapi klekinog ulja, ulja crnog bibera, ulja kamilice sa pet kapi ulja od lavande i 10 kašičica maslinovog ili ulja jojobe. Ovom mešavinom treba svakog dana mazati bolno mesto.
 
  Aromaterapija
  Bol u zglobovima može da se ublaži kamilicom i lavandom. Kleka i čempres smanjuju otok dok crni biber i majoran pomažu da se mišići opuste i nestane bol.