Broj 37
Početna > Lepi i zdravi > ČMIČAK NA OKU

ČMIČAK NA OKU

Kapci štite očnu jabučicu od štetnih spoljnih uticaja. Oboljenja i povrede očnih kapaka opasnost su za oči, jer njihovim razaranjem očna jabučica ostaje bez zaštite, pa biva neposredno izložena brojnim potencijalnim oštećenjima. Čmičak na oku jedno je od mogućih oboljenja. Iako čmičak mnogima deluje kao obična neprijatnost, onome ko ga dobije svakako smeta.

Šta je čmičak?
  Čmičak na oku, tačnije na očnom kapku, nastaje usled upale neke od masnih ili znojnih žlezda koje se nalaze ili na nekom od kapaka ili na samom rubu oka. To ume da bude prilično bolan otok, koji nekad zahvati deo kapka, a nekad i ceo kapak - može se desiti čak i da oko bude potpuno zatvoreno. Čmičak se obično povuče bez posledica, ali može da izazove i neke komplikacije. Ovo akutno zapaljenje posledica je gnojenja u sitnim ili krupnijim žlezdama, kojih u kapku ima mnogo. Ako je gnojenje zahvatilo sitne lojne žlezde uz trepavice (spoljašnji čmičak), na rubu kapka javlja se ograničen otok, praćen crvenilom, uz slabiju bol i osećaj neprijatnosti. Otok i crvenilo mogu, doduše ređe, da se prošire i na čitav kapak. Ako se pažljivo posmatra, može se videti da su otok i crvenilo najjače izraženi oko jedne trepavice, okružene žućkastim gnojnim izraštajem veličine glave čiode. Ako se ta trepavica iščupa, znaci oboljenja ubrzo se povlače.
 
  Međutim, ako je u pitanju gnojno zapaljenje veće žlezde, smeštene dublje u tkivima, bol je veoma jaka i crvenilo zahvata čitav kapak. Otok se ponekad prenosi i na drugi kapak, tako da se kapci ne mogu otvoriti već pokrivaju očnu jabučicu - u pitanju je unutrašnji čmičak. Do ovakvih zapaljenja obično dolazi usled dodirivanja očiju prljavim rukama ili peškirom.
  Ponekad dolazi do formiranja bolnog čvorića na rubu, a nekad u samom tkivu kapka. Često nateknu i okolne limfne žlezde. Dok je problem još uvek u ranoj fazi, najviše pomažu topli oblozi, uz lokalnu primenu antibiotika. Toplota obloga najčešće dovodi do spontanog pražnjenja gnojnog sadržaja, a antibiotici sprečavaju da se čmičak ponovo pojavi.
  Može se desiti i da izvesna količina gnoja zaostane. Znaci akutne upale će nestati, ali će ostati bezbolan čvorić koji deformiše kapak i koji se mora odstraniti operativnim putem. Zato, ukoliko makar i posumnjate na čmičak, pre odlaska lekaru stavljajte tople obloge, jer tako možete izbeći operaciju ili - ako operaciju odbijete - estetski problem deformacije kapka.
  Ponekad se čak desi i da se pojavi više čmičaka, na jednom ili na oba kapka. Tada je obavezno otići oftalmologu na pregled vida, a trebalo bi proveriti i lokalno žarište (recimo, krajnici ili pokvareni zubi) i prekontrolisati nivo šećera u krvi. Najvažnije je voditi računa o higijeni ruku i ne dirati oči.
 
  Hladni čmičak
  Vidi se i oseća pod kožom kapka kao bezbolan čvorić, veličine zrna pšenice ili veći. Leči se operacijom.
  Problem koji deluje tako sitno a izaziva toliko neprijatnosti, i to najčešće zbog nečega tako banalnog kao što je loša higijena ruku. Zato, izbegavajte da rukama dodirujete oči, da ne biste postali rob napasti zvane čmičak.
 
 Autor: Suzana Stanarević