Broj 36
Početna > Putovanja > SREBRNO JEZERO

Srpsko more

SREBRNO JEZERO

Iako je sezona godišnjih odmora na izmaku, povratak u gradsku svakodnevicu zna da bude prilično iscrpljujući. Srebrno jezero idealno je za sve koji žele da se za vikend odmore od vrelog asfalta, gužve i buke

Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Ima lepe peščane plaže, hotel i kamp pored jezera. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava na dva kilometra od Velikog Gradišta. Zahvaljujući blizini Beograda, od kojeg je udaljeno samo 129 km, i ostalih gradova širom Srbije, postalo je veoma popularno za turiste i ribolovce. Dugačko je 14 km, prosečne širine oko 300 metara. Nekada je bilo rukavac Dunava, a sada je zatvoreno sa dve brane. Bogato je ribom (som, smuđ, šaran, amur...) i pominje se u Ginisovoj knjizi rekorda jer je iz njega izvađen najveći šaran, težak oko 44 kg. Uslovi za sportove na vodi su idealni. Na Srebrnom jezeru je 2000. godine počelo održavanje prvenstva Jugoslavije u skijanju na vodi.
 
  Nastanak Srebrnog jezera
  Da bi se priobalje rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971. godine, rukavac koji je obilazio oko Ostrva pregrađen je nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja. Tako je nastalo jezero, 14 km dugo, 300 m široko, dubine i do tri metra. U popodnevnim satima, kada sunce zađe iza Karpata, milioni iskrica čine da ima srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno. Izuzetne lepote, od početka je postalo omiljeno izletište pa je nazvano i „srpsko more”. Srebrno jezero se smatra draguljem kontinentalnog turizma u ovom delu Srbije. Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od Dunava te se tako obezbeđuje dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine, što omogućuje da voda bude besprekorno čista i bistra. Srebrno jezero bogato je ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. Zastupljene su sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik... Hladovina bagremove šume i dobra klima, čine da boravak na jezeru bude nezaboravan.
 
  Srebrno jezero i njegova okolina
  S obzirom na to da se Srebrno jezero nalazi samo dva kilometra od Velikog Gradišta, razgledanje možete da započnete sa obilaskom Velikog Gradišta i njegovih znamenitosti: stare carine sa pristaništem, spomenik Vlastimira Pavlovića Carevca, crkva sv. Arhangela Gavrila, gimnazija, zgrada sreskog načelstva, muzeja i gradskog parka sa pristaništem.
  U neposrednoj blizini se nalazi srednjovekovni Golubački grad sa zanimljivim istorijatom i legendama. Na putu od Gradišta do Srebrnog jezera posetite i Obilićevu zadužbinu - manastir Tumane.
  Ne propustite da zalazak sunca i kraj jednog dana vidite sa ramske tvrđave odakle pogled uz Dunav dopire do Avale.
 
  Manastir Nimnik
  U blizini jezera je i manastir Nimnik, za koji se smatra da potiče iz doba Maričke bitke, a njegova gradnja vezuje se za kneza Lazara. Jedna od legendi o nastanku manastira Nimnik govori o vlaškoj devojčici Nikolini, koja je stradala od Turaka. Na njihovo pitanje: „Gde je manastir?", ona je odgovorila „ni mik", što na vlaškom znači „ne znam ništa”. Crkva manastira je jednobrodna s polukružnom apsidom. Zanimljivo je da manastir ima dve kapele i posebnu manju građevinu koja se oduvek naziva „svetinja" i sam njen naziv govori da građevina ima čudnu moć koju joj daje grob koji se u njoj nalazi. A i danas se veruje da dolazak do ove svetinje vraća vid slepima i leči mnoge druge bolesti. Do manastira se dolazi iz Požarevca putem za Veliko Gradište, preko sela Mailovac.
 
  U harmoniji sa prirodom
  Veći broj posetilaca smešten je u privatnim, kategorisanim vikendicama, motelima i vilama koji mogu da prihvate oko 500 gostiju i u kojima su cene smeštaja između 300 i 1.000 dinara, u zavisnosti od udaljenosti od jezera i kvaliteta apartmana. Aktuelan je i auto-kamp, za one koji odmor žele da provedu „robinzonski", u harmoniji sa prirodom. Pored kupanja, pecanja i romantičnih večernjih šetnji obalom jezera, turisti mogu da posete i neke od brojnih arheoloških lokaliteta u okolini jezera. Šetalište je lepo uređeno, a za cene u kafićima moglo bi se reći da su pristupačne. U proseku domaće pivo od pola litra košta oko 100 dinara kao i sokovi. Nakon 22 časa u pojedinim kafićima ima žive muzike gde svako može da pronađe nešto za sebe. Srebrno jezero je idealno mesto za miran porodičan odmor.
 
  Dani cveća
  Selo Kusiće poznato je po proizvodnji cveća, i u ovom mestu nema kuće bez plastenika sa najboljim cvetnim vrstama. U čast cveću, meštani su osmislili manifestaciju Dani cveća koja se održava svake godine u maju i obećava da postane jedna od najvećih atrakcija turističke ponude Velikog Gradišta.
  Carevčevi dani su, kao što im i ime kaže, posvećeni Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda. Manifestacija se održava svakog jula u Velikom Gradištu.
  Alaske večeri
  Alaske večeri u avgustu su preko 30 godina autentična turistička ponuda Velikog Gradišta. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, svake godine okupi veliki broj sladokusaca.
  „Pasuljijada”
  Jedan od najboljih pasulja koji se proizvodi u našoj zemlji nosi ime po ovom kraju, gradištanac. Da bi zaštitili ime pasulja, meštani Velikog Gradišta su osmislili takmičenje u kuvanju pasulja po utvrđenim propozicijama.
  „Jepurijada”
  Tradicionalno svake godine selo Topolovnik u opštini Veliko Gradište organizuje jedinstvenu manifestaciju pod nazivom „Jepurijada”. Ovo je takmičenje u kuvanju gulaša od divljeg zeca, izbor najvrednijeg lovačkog trofeja, smotra pasa svih rasa, izbor najboljeg đačkog literarnog i likovnog rada na temu lova, praćeno kulturno-umetničkim programom.
  Vašar u Velikom Gradištu
  Poštujući tradiciju, svake godine o Svetom Iliji, koji je zaštitnik Velikog Gradišta održava se veliki narodni vašar.
 
 
 Autor: Suzana Stanarević