Broj 36
Početna > Lepi i zdravi > SAČUVAJTE ENERGIJU I POSLE ODMORA

Dani nakon letovanja

SAČUVAJTE ENERGIJU I POSLE ODMORA

Vratili ste se sa fantastičnog putovanja, fenomenalno ste se proveli i odmorili, dobili boju, u punoj ste formi i doneli ste mnoštvo dobrih odluka. Evo nekih saveta kako da nastavite punim gasom, pozitivno i veselo

Ovog leta proživeli ste brojne lepe trenutke, zalazak sunca i prijatne večeri... To osećanje radosti, može blagotvorno uticati na telo. Evo nekoliko saveta kako da ostanete vedri, raspoloženi i poletni. Kada osetite da ste pod stresom, dišite dva-tri minuta potpuno skoncentrisani samo na udisaje i izdisaje. Istovremeno razmišljajte o nečemu prijatnom, o nekoj situaciji u kojoj ste se osećali sigurno jer to omogućava osećaj prijatnosti u grudima. Gledajte svoje fotografije sa odmora. Lepa sećanja će vam doneti i lepo raspoloženje.
 
  Nastavite sa fizičkom aktivnošću
  Na moru ste dosta vremena provodili u vodi, plivali, šetali, vodili ljubav... Sada je veoma važno da održavate tonus mišića jer upravo on drži čitavo telo i omogućava da bez većeg napora prolazite kroz svakodnevne aktivnosti. Bavljenje sportom utiče i na raspoloženje - više sporta i bolje ćete se osećati. Smatra se da posle dvadesetak minuta konstantnog napora (plivanje, vožnja bicikla, ples...) dolazi do lučenja endorfina, a rezultat je stvaranje veoma stimulativnog osećaja koji vam daje želju da nastavite. Probajte, osećaćete se sjajno!
 
  Pripremajte obroke koji podižu formu i moral
  Uživajte u obrocima zajedno sa prijateljima i porodicom. Nikada nemojte rešavati probleme za stolom. Tako ćete vrlo brzo prijatnu večeru pretvoriti u neprijatnu uspomenu. Da biste očuvali tonus i energiju, jedite raznovrsnu hranu i pridržavajte se sledećih saveta:
  - Jedite ribu dva puta nedeljno, jednom masnu, jednom posnu.
  - Obavezno konzumirajte voće i povrće zbog antioksidanata i polifenola. Jedite ga dva-tri puta dnevno i to po mogućstvu celo zbog vlakana i nižeg glikemijskog indeksa. Što se tiče povrća, ne zaboravite suvo (sočivo, leblebije) bogato proteinima i vitaminima.
  - Uvrstite u svoju ishranu kozji sir jer je to odličan izvor proteina.
  - Jedite lagano i dobro žvaćite.
 
  Nađite uvek vremena za sebe
  Psiholozi i sociolozi objašnjavaju da je u današnje vreme mentalni umor zamenio fizički. Odvojiti se od izvora stresa znači odvojiti se od čitavog sveta. Da biste kontrolisali stres, morate raditi na sebi, ali i priuštiti sebi opuštanje i odmor. Bilo da se radi o rekreaciji, masaži, bioskopu, šetnji - veoma je važno da odvojite vreme za sebe i uživate u njemu punim plućima! Baš kao što ste to radili i na svom godišnjem odmoru.