Broj 36
Početna > Lepi i zdravi > POBUNA HORMONA

Jake emocije mogu da poremete menstrualni ciklus

POBUNA HORMONA

Patnja i stres mogu da ubrzaju kazaljke biološkog sata koji reguliše menstrualni ciklus

Kraj ljubavne veze, gubitak drage osobe, tenzije na poslu i mnoge druge stresne situacije mogu da skrate ciklus sa uobičajenih 28 na manje dana, pokazuju istraživanja objavljena u američkoj naučnoj reviji. Jak i dugotrajan stres može izazvati čak i gubitak menstruacije. Takođe, prekookeanska putovanja, pa i dolazak proleća mogu poremetiti ciklus i prouzrokovati izostanak menstruacije. Klimatske promene predstavljaju stres za organizam, naročito kod meteoropata. Srećom, poremećaj ciklusa izazvan vremenskim promenama ne traje duže od tridesetak dana i već narednog meseca biološki časovnik se vraća u normalu, a ciklus stabilizuje.
 
  Emotivna nestabilnost žene
  Do poremećaja biološkog ciklusa dolazi zbog „pobune hormona". Stresne situacije, naime, pospešuju lučenje nekih hormona (kortizola, dopamina i prolaktina), a organizam to tumači kao upozorenje da trenutak nije povoljan za začetak novog života. Ta „poruka" stiže do hipotalamusa, koji potom izdaje komandu za blokadu ovulacije. Hipotalamus je inače u direktnoj vezi sa limbičkim sistemom (delom mozga koji upravlja emocijama) što znači da je „dobro obavešten" o emotivnoj (ne)stabilnosti žene. Istovremeno, on upravlja menstrualnim ciklusom delujući na hipofizu, žlezdu koja stimuliše proizvodnju estrogena i progesterona, hormona koji regulišu ciklus. Ukoliko se desi da organizam pošalje signal da iz nekog razloga nije spreman za oplodnju, hipotalamus blokira hipofizu izazivajući kašnjenje ili privremeni izostanak menstruacije.
 
  I drugi simptomi utiču na promene
  Do poremećaja menstrualnog ciklusa može doći i zbog usporenog rada tiroidne žlezde. U tom slučaju, pojavljuju se i drugi simptomi koji ukazuju na hipotireozu, kao na primer: gojaznost, umor, suva koža, loše raspoloženje, iznenadni pad koncentracije, slabije pamćenje.
  Ukoliko je do poremećaja ciklusa došlo zbog stresa, jedini lek jeste uspostavljanje psihofizičke ravnoteže. Unutrašnja napetost se može smanjiti vežbama za opuštanje, jogom ili psihoterapijom. Ukoliko je ciklus stalno neredovan, treba zatražiti stručnu pomoć. Tek nakon ginekološkog pregleda i analize nivoa hormona, lekar može da preporuči odgovarajuću hormonalnu terapiju.