Broj 36
Početna > Lepi i zdravi > OBAVEZNO ZAGREVANJE!

Početak i kraj svakog vežbanja

OBAVEZNO ZAGREVANJE!

Ako ste krenuli na fitnes ili u teretanu, znajte da pre i posle svakog treninga obavezno treba izvoditi vežbe istezanja

Često jedva sebe naterate da odete na vežbanje i pri tom vam nije do istezanja, mrzi vas i nije vam jasno zašto su te vežbe važne. Čini vam se da je to samo dosadni deo vežbanja i radi ste da ga preskočite. Ali to je potpuno pogrešno! Cilj istezanja je blago izduživanje mišića pre i posle vežbanja, kao i povećanje fleksibilnosti i elastičnosti tela. Ako se vežbe rade pravilno, istezanje će doprineti sprečavanju povreda i poboljšati izvođenje vežbi.
 
  SPREČITE POVREDE
  Istezanje je obavezna priprema za svaku intenzivniju telesnu aktivnost, jer pomaže da izbegnete preterano naprezanje, neugodne povrede, istegnuća ili grčeve, koji su česta pojava kad se trening počinje bez zagrevanja. Imajte na umu da vežbe istezanja same po sebi nisu dovoljne za potpuno zagrevanje, to je samo jedna od faza. Osnovni cilj vežbi istezanja je postizanje veće fleksibilnosti mišića i razgibanosti zglobova kako bi bili spremni za izvođenje pokreta što većeg raspona.
 
  ISTEZANJE PO REDU
  Nakon kratkog opšteg zagrevanja tela, kad su mišići „vrući" i elastični, treba preći na lagano i opušteno izvođenje vežbi istezanja. Nije svejedno kojim se redosledom istežete. Treba početi s vežbama za istezanje mišića leđa, a zatim nastavite istežući ostale mišiće. Dakle, treba ići sledećim redom:
  - leđa
  - ramena
  - vrat
  - podlaktice
  - tricepsi
  - grudni koš
  - zadnjica
  - prepone
  - bedra
  - kolena
  - listovi
  - tetive pregiba kolena
  - članci
 
  UBLAŽAVA STRES
  Ako se vežbe pravilno izvode, istezanje ima niz pozitivnih efekata na organizam, povećava fleksibilnost i elastičnost mišića i tetiva, poboljšava pokretljivost, u nekim slučajevima umanjuje napor kod zahtevnijih treninga, ublažava bolove u mišićima, sprečava povrede mišića i zglobova pri treningu, ublažava menstrualne tegobe. Istezanje pozitivno deluje na zglobove jer podstiče lučenje materija koje služe za „podmazivanje" zglobova. Istezanje povoljno utiče na krvne sudove, snižava krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, poboljšava disanje, povećava kapacitet pluća. Pored ovoga, istezanje ublažava stres, poboljšava sposobnost koordinacije pokreta, umirujuće i opuštajuće deluje na organizam.