Broj 36
Početna > Zanimljivosti > FENG ŠUI U SPAVAĆOJ SOBI

FENG ŠUI U SPAVAĆOJ SOBI

U proseku, trećinu života provedemo u spavaćoj sobi i upravo zato se ona smatra jednom od najvažnijih soba prema drevnoj kineskoj veštini

Bračni je krevet, simbol vaše veze - ako vam je krevet trošan ili će se uskoro raspasti, to dosta govori o stanju vaše veze. Dakle ako vam je ljubavni život dosadan ili uopšte ne postoji, ako imate problema sa zdravljem ili tražite drugačiji pregled situacije, probajte da to popravite preuređenjem spavaće sobe.
 
  Promenite što više stvari vezanih za nameštaj u spavaćoj sobi, ali imajte na umu da je ova soba povezana sa strašću, odmorom i obnavljanjem organizma. Obratite pažnju na deo kuće u kome se nalazi vaša spavaća soba. U idealnom slučaju, ona bi trebalo da bude što više udaljena od ulaznih vrata stana ili kuće. Ona ne bi smela da se nalazi u neposrednoj blizini kupatila jer se tamo akumulira loša energija koja može iscrpiti pozitivnu energiju. Ako se, ipak, nalazi u blizini, neka vam vrata kupatila budu stalno zatvorena, a možete staviti ogledalo na unutrašnju stranu vrata da se nepoželjna energija reflektuje nazad u kupatilo. Pri ulasku u sobu, obratite pažnju gde se nalaze prozori. Energija, po pravilu, struji od vrata prema prozorima, pa izbegavajte smeštanje kreveta na liniji strujanja jer se smatra da izaziva bolest i može biti uzrok nervoze i nemirnog sna. Ako vam je krevet u liniji sa vratima, okačite kristale između kreveta i tog područja.
 
  HARMONIJA
  Krevet smestite dijagonalno od ulaza u sobu, što dalje od vrata, ali tako da dobro vidite ko vam ulazi u sobu - to vam daje osećaj sigurnosti. Uzglavlje kreveta smestite uz najčvršći zid u sobi. Probajte da krevet postavite u pravcu severa. Ako imate mogućnosti, najbolje bi bilo da kupite drveni krevet, jer metalni kreveti mogu stvarati elektricitet, što može negativno uticati na vaše zdravlje. Probajte da ostavite tri strane kreveta slobodne, da kad jedna osoba ide u krevet ne mora da preskače drugu. Ako je krevet u uglu sobe, jedna osoba ima slobodan protok energije, dok je druga pritisnuta uza zid, a to loše utiče na harmoniju u vezi.
 
  PASTELNE I NEŽNE BOJE
  Neka vam posteljina i dušek budu od prirodnih materijala, a posle spavanja obavezno odmah pospremite krevet. Za zidove i predmete u sobi koristite pastelne i nežne boje, izbegavajte jake i drečave kolorite. Preporučuju se boja lavande, kakaosmeđa, crvena (izaberite nežnu nijansu), bež, roze ili žuta. Ako imate hladnu boju u spavaćoj sobi poput plave, sive, bele, crne ili zelene, ublažite je kontrastom toplih boja (plava-žuta, zelena-crvena i slično). Kako bi se napravio skladan odnos među partnerima i zajedništvo u spavaćoj sobi, koristite predmete u paru: slike, sveće i noćne lampe. S obe strane kreveta neka bude simetrija - noćni ormarić, lampa i slično. Pripazite na virtuelno razdvajanje kreveta - ako na bračnom krevetu imate dva dušeka, to simboliše razdvojenost partnera.
 
  BLAGO SVETLO
  Nemojte koristiti spavaću sobu kao radni prostor. Ako ne možete na drugom mestu u stanu da pronađete radni kutak, barem odvojite paravanom radno područje od ostatka sobe. Nemojte stavljati električne uređaje u blizini, a bilo bi poželjno da sklonite televizor, telefon i kompjuter iz spavaće sobe. Proverite jačinu svetlosti u spavaćoj sobi, ona ne treba da bude prejaka, ali ni preslaba. Blago svetlo povoljno deluje na odmor i intimnost, pa izbegavajte stavljanje rasvetnih tela iznad kreveta i izbegavajte velike žive biljke u spavaćoj sobi.
 
  BEZ SUVIŠNIH STVARI
  Neka vam spavaća soba bude uredna, bez suvišnih stvari. Isto važi i za ormane i komode - izbacite sve što vam nije potrebno. Nemojte gomilati novine i časopise kraj kreveta, kao ni kozmetičke proizvode koje više ne koristite. Ne držite odeću po stolicama u spavaćoj sobi jer se sve to negativno odražava na vas. Ako loše spavate, uklonite velika ogledala iz sobe. Ogledala u spavaćoj sobi ne bi smela biti okrenuta prema krevetu, već tako da reflektuju ulaz u sobu ili lepe stvari poput izlaska sunca ili zelenila iz vrta.