Broj 36
Početna > Lepi i zdravi > EFEKTNO, A NE NAPADNO!

Šminka za crnke i plavuše

EFEKTNO, A NE NAPADNO!

Za svaki tip žena postoji najbolji način šminkanja. Otkrijte male tajne...

ZA CRNKE JAKE BOJE
Crnke mogu da nose jake boje i na usnama i na očima, ali bi ipak trebalo da se opredele šta žele da istaknu. U suprotnom će izgledati napadno. Lepo našminkane oči sa senkom u boji zrele šljive ili u nijansama borovnice mogu biti veoma efektne. Ali, ako imate svetliju kožu, pokušajte sa svetlijim nijansama.
Prvi korak pri šminkanju očiju je svakako pokrivanje podočnjaka svetlim hidratantnim korektorom - ovo je posebno važno kada pri šminkanju upotrebljavate tonove koji u osnovi sadrže plavu boju. Nanesite senku boje šljive na kapak, i to počinjući od sredine kapka, razmazujući lagano ka krajevima. Stavite tamnoljubičastu ili braon olovku samo kod gornjih trepavica i neka ta linija bude mekša tako što ćete je blago razmazati prstom ili sunđerčićem. Na trepavice nanesite braon-crnu maskaru.
Ako ističete oči, na usne stavite svetliji karmin ili sjaj. Ukoliko oči blago iscrtate, preporučujemo da obavezno izaberete crveni karmin što će učiniti da izgledate još zavodljivije.

ZA PLAVUŠE SVETLIJE NIJANSE
Da ne biste izgledali napadno, izaberite svetlu olovku braon ili boje bronze. Tako ćete lepo definisati oko bez oštrih uglova. Nanesite olovku iznad gornjih i iznad donjih trepavica. Nakon toga možete prstom ili malim sunđerom malo da razmažete liniju čime ćete postići sjajan efekat.
Koristite senke neutralnih toplih boja kao što su boja peska, zlatnobež ili sedefastobela. Koristite braon maskaru, a ako imate tamnoplave oči, onda upotrebite maskaru plave boje, ali samo na gornjim trepavicama.
Na usne možete staviti bilo kakav sjaj ili neki neutralni karmin. Ali, ako želite da povećate usne, prvo nanesite na cele usne olovku koja je malo tamnija od boje karmina.

AJLAJNER PONOVO U MODI
Glumici Merilin Monro ajlajner je bio omiljeni deo šminke
Ajlajner služi za naglašavanje oblika očiju. Može biti u obliku olovke, tuša ili senke. Najlepše stoji ženama sa spuštenim kapcima, jer ih vizuelno „podiže" i oblik očiju tada izgleda mnogo lepše.
Ako često koristite ajlajner, izbegavajte nanošenje tonera i krema direktno oko očiju. U tom slučaju mnogo je bolji gel za oči. Sačekajte nekoliko minuta pre nego što počnete šminkanje očiju ako ste naneli bilo kakav kozmetički preparat oko njih.
Ukoliko niste previše vešti u korišćenju tečnog ajlajnera, pokušajte sa onim u obliku olovke. Olovku nanosite tačkajući duž trepavica u boji koju izaberete. Zatim pređite na tuš u istoj boji. Izaberite tanku četkicu za tuš, ona će vam omogućiti dovoljnu preciznost. Pratite već iscrtane tačkice i pažljivo nanesite tuš. Za ovaj finiš ne morate koristiti tuš, već to može biti i senka za oči. U tom slučaju četkica mora biti dobro potopljena u boju.