Broj 36
Početna > Zanimljivosti > BUDUĆNOST U ŠOLJICI KAFE

BUDUĆNOST U ŠOLJICI KAFE

Crna kao đavo, vrela poput pakla, čista kao anđeo, slatka kao ljubav... šoljica kafe

Kafa je oduvek bila važan posrednik u međuljudskoj komunikaciji, a mnogi joj daju i onu proročku dimenziju, tražeći u njenim ostacima, na slikovitom dnu šoljice, odgovore na velika i važna životna pitanja.
 
  Od tradicionalnih turskih kafana iz 16. veka do današnjih modernih restorana, kafa snažno utiče na različite aspekte ljudskog postojanja. Proricanje budućnosti iz taloga kafe ritual je koji je iz daleke prošlosti uspešno doputovao i do modernog doba, pa tako danas u njemu i oni najveći skeptici prepoznaju razonodu kojoj je teško odupreti se. Reč je o gotovo filozofskom pristupu čitanju simbola i njihovih značenja, a što je mašta razigranija i retoričke sposobnosti razrađenije, tumačenje je interesantnije. Ukoliko zaista želite da uživate u čarima ovog šarmantnog rituala, potrebno je uzeti u obzir neka pravila.
 
  Jaka crna kafa
  Najbolje je da sveže skuvanu, jaku crnu kafu poslužite u najobičnijoj šoljici za kafu. Kada se kafa popije, kružnim pokretima leve ruke (poželjno je napraviti tri ili sedam krugova) talog se razliva po dnu. Potom se šolja okreće i odlaže na tanjirić kako bi se formirale sudbinske linije. Jedno od osnovnih pravila je strpljenje! Osoba koja gleda u šolju prvo će na miru razgledati celokupnu sliku i onda početi s analizom.
 
  Simboli i značenje
  Razmeštaj simbola u šoljici povezuje ih s određenim vremenom pa se tako sve ono što je bliže vrhu odnosi na budućnost, ono u sredini na sadašnjost, dok se slike s dna šolje vezuju za prošlost. Značenja su većinom vrlo logična pa tako avion simboliše putovanje, a zmaj ili bodež opasnost. Umeće je, međutim, u njihovom smeštanju u kontekst i čitanju dodatnih tragova pa će tako nekome nesavršena slika aviona značiti moguću nezgodu. Takođe je vrlo važna pozicija pojedinih simbola, pa tako čajnik koji se nalazi na vrhu šoljice nagoveštava dane sreće i zadovoljstva, dok onaj na dnu ukazuje na moguće sukobe.
 
  Životinjski simboli
  Životinjski kao i biljni simboli su među najzastupljenijima, a njihova značenja su vrlo složena. Zmaja treba shvatiti kao upozorenje na mogući verbalni sukob ili još gore, ako se pripremate za putovanje, na saobraćajnu nesreću, dok s druge strane, konj simbolizuje vernost i prijateljstvo. Upravo su za konja karakteristične različite modifikacije pa tako onaj u galopu predstavlja dobre vesti, dok je sama konjska glava najava početka nove ljubavne veze. Kornjača i koza ne donose ništa dobro, dok prva nagoveštava dug i naporan period i poteškoće na poslu, druga upozorava na neiskrenost i prisutnost nedobronamernih ljudi. Zec ukazuje na nečistu savest, dok labud sugeriše uživanje u opštem blagostanju, ljubavi i sreći.
 
  Kafa o ljubavi
  Uzme li se u obzir da je ovaj maštoviti ritual danas deo druženja dama svih godina, ne čudi da je ljubav najvažnija tema. Tako će ljiljan, ćelava glava, srce i prsten uvek razveseliti damu kojoj se gata jer oni nagoveštavaju dolazak ljubavi i moguće uplovljavanje u bračnu luku. Ljubavnu sreću i sklad u vezi ili braku simbolizuju devojačke grudi i lik palme, dok su u ovom kontekstu najnepoželjniji petao i nož, koji upućuju na neveru i rastanak. Kafa može reći mnogo toga o zdravlju i poslovnim (ne)uspesima, može otvoriti oči kada su u pitanju odnosi s prijateljima ili upozoriti na moguća neprijateljstva.
 
  Bilo da ste sujeverni i da dan ne možete da počnete bez poruke iz crnog taloga ili da ste najtvrdoglaviji skeptik koji u kafi prepoznaje samo ostatak nečega što kratkoročno razbistri um i lansira u novi dan, ovaj ritual je nešto što na ljudsku maštu može imati samo pozitivan efekat, a i podsetiti čula na zaboravljene mirise tradicije i nekih drugih vremena i svetova.