Broj 36
Početna > Zanimljivosti > BUDITE GOST SA STILOM

Kako da izgledate ako ste gost na venčanju

BUDITE GOST SA STILOM

Pozvani ste na venčanje i u panici ste šta da obučete

Maj i septembar su meseci kada ima najviše venčanja. Kada dobijete pozivnicu za venčanje, odmah iskrsne i dilema šta da obučete za tu svečanu priliku. Najjednostavnije je odabrati nešto klasično. S tim ne možete da pogrešite. U zavisnosti gde će se venčanje održati, da li se radi o tradicionalnom venčanju sa svim ceremonijama ili ste samo pozvani na žurku, treba da izaberete i odeću. O stepenu formalnosti predviđenom za venčanje zavisiće i vaš izbor odeće.
  Uglavnom, već iz pozivnice ili iz razgovora s domaćinima ćete znati o kakvom se venčanju radi i kako treba da se obučete.
 
  Za žene
  Nepogrešivo i uvek idealno rešenje za žene je mala crna haljina, neka slična koktel haljini ili kostim, sako ili košulja sa suknjom, nikako s pantalonama.
  Nemojte ni pod kojim uslovima obući belu haljinu - to se najčešće shvata kao takmičenje s mladom, odnosno drugi će pomisliti kako želite da je zasenite. I, jednostavno nije pristojno, ipak je to mladin dan. Obucite nešto čime ćete pokazati poštovanje prema svojim domaćinima, dakle elegantnu, svečanu odeću, ali nikako vulgarnu, preterano seksi, niti sportsku ili običnu dnevnu odeću. Možda se vi u tome osećate prijatno i udobno, ali pokazujete drugima, a pogotovo domaćinima da vam njihovo venčanje ne predstavlja važan događaj za koji se trebalo potruditi. Na većinu venčanja dolaze ljudi svih doba, tako da odeća koja previše otkriva, previše je seksi i slična odeća koju možete nositi za večernje izlaske nije opcija za venčanje. Šminka ne treba da bude napadna, ali treba da bude nešto svečanija, nego običnim radnim danima. Kada je frizura u pitanju, isfenirajte se ili napravite punđu ili poslušajte šta će vam predložiti frizer. U svakom slučaju, kada ste gost na svečanosti ovog tipa, treba da izgledate svečano, ali nikako napadno i neukusno.
 
  Za muškarce
  Za muškarce je izbor suženiji nego kod žena. Ukoliko se radi o manje formalnom venčanju, možete da izaberete samo košulju i pantalone, a o kravati odlučite sami. Ukoliko niste sigurni koliko ležerno obučeni možete da dođete, radije vežite kravatu. Sličan izbor odeće važi i za letnja venčanja kad se ne očekuje tamno odelo i kravata. Ukoliko nije previše vruće ili ukoliko se radi o formalnoj svečanosti, od muškaraca se očekuje tamno odelo, košulja i kravata. Naravno, ni košulja niti kravata ne bi trebalo da budu šarene ili jakih boja nego jednobojne ili samo s decentnim detaljima. Bez obzira o kojem se godišnjem dobu radi, cipele bi trebalo da budu obavezne. Patike, papuče ili sandale za muškarce ni u kom slučaju nisu dobro rešenje. Muškarac treba da bude sveže obrijan i uredno ošišan.
 
  Džins nije dobar izbor ni za muškarce ni za žene. On, jednostavno, nije za venčanje.
  Odeća za venčanje ne govori samo o vama i vašem stilu, nego i o tome šta mislite o mladencima, koliko poštujete njih i njihov najsrećniji dan.
 
Autor: Suzana Stanarević