Broj 36
Početna > Poznati > BRIŽIT BARDO

Savršenstvo je ipak dosadno

BRIŽIT BARDO

Džonu Lenonu je bila platonska ljubav, a pesnička inspiracija Bobu Dilanu, Eltonu Džonu, Biliju Džoelu, pa čak i Pepersima. Arhetipska seks bomba Brižit Bardo prva je evropska zvezda koju je znao ceo svet i koja je svojevremeno prešišala i svoje holivudske savremenice

Rođena je 28. septembra 1934. godine kao ćerka bogatog industrijalca. Aktivno se bavila baletom, a već su je kao petnaestogodišnjakinju opsedali ponudama za manekenske angažmane. Davne 1950. našla se na naslovnoj strani časopisa Elle. Njena izazovna lepota upala je u oči slavnom reditelju Marku Alegretu, preko kojeg je Brižit i upoznala svog prvog muža. Imala je samo sedamnaest godina i roditelji su odbili da joj daju dozvolu za brak, zbog čega je zaljubljena glumica pokušala da se ubije. Nakon takve ucene dopušteno joj je da u osamnaestoj godini postane supruga Rožea Vadima. Brak je potrajao samo pet godina, ali se njihova profesionalna saradnja nastavila i posle razvoda.

SIN JOJ NIKADA NIJE OPROSTIO
U detinjstvu je bila poznata pod nadimkom Bebe, a pod imenom Brižit Bardo je na filmskom platnu debitovala 1952. godine, u filmu „Ludi od ljubavi”. Iako su njeni filmovi po svom kvalitetu bili daleko od najboljih ostvarenja tadašnje francuske novotalasne kinematografije, na neki način su odgovorni za prodor evropskog filma. Uprkos diskutabilnom glumačkom talentu, njen se seksepil s pravom može smatrati zaslužnim za porast interesa svetske javnosti za evropski film.
Prvu glavnu ulogu odigrala je u filmu „La Lumiere d'en Face” 1956. godine, a angažman u filmu „En Effeuillant la Marguerite” sledeće godine osigurao joj je status seks simbola. Karijera mlade Brižit krenula je uzlaznom putanjom, a angažman u filmu „I Bog stvori ženu” doneo joj je svetsku slavu i milionsku zaradu.
Od Vadima se razvela 1957, a dve godine kasnije ponovo je stala na ludi kamen udavši se za glumca Žaka Šariera, sa kojim je 1960. godine dobila sina Nikolasa Žaka Šariera. Brižit nikada nije bila bliska sa sinom. Ona je trudnoću sa njim uporedila sa tumorom, što joj sin nikada nije oprostio. Njeni muževi su bili nemački milioner i plejboj Ginter Saks kao i Bernard Dormel. BB je bila sa mnogo muškaraca, uključujući pevače Serža Ginzburga i Sašu Distela.

POVUKLA SE NA VRHUNCU SLAVE
Uloge koje su usledile dodatno su potvrđivale njen status i uspeh, ali uprkos tome, Brižit je na 26. rođendan, tokom snimanja filma „La Verite Henri” Anri-Žorž Kluzoa, pokušala sebi da oduzme život. Nakon toga, iako je imala ogroman uspeh, njena popularnost u SAD je počela da bledi, prekinuta je saradnja s „Kolumbijom”, pa je Brižit, u nedostatku novih ponuda, odlučila da se vrati u Francusku. Okušala se u muzičkoj industriji, sarađujući sa slavnim tekstopiscem i izvođačem Seržom Ginzburgom, nakon čega se pojavila u donekle autobiografskoj priči „La Vie Privee”, u kojem glumi slavnu mladu glumicu, nesposobnu da se nosi s teretom slave.
Iako je planirala da se povuče posle ovog filma, Žan-Lik Godar ju je angažovao u svom filmu „Prezir”, koji je danas klasik mada je svojevremeno bio okarakterisan kao potpuni promašaj. U finansijskom smislu je bio apsolutni debakl, ali on je Brižit osigurao status, uz Sofiju Loren, najpoznatije evropske glumice.
Prvi pravi američki film, komediju „Draga Brižit” koja je govorila o njoj, snimila je 1965. godine, a iz sveta filmskog glamura odlučila je da se povuče malo pre svog 40. rođendana. Ovog puta je, iako je pritisak javnosti i medija bio veliki, ostala pri svojoj odluci, pa je kategorički odbijala sve ponude i pozive.

FATALNA DEPRESIVNA LEPOTICA
Bila je prva glumica koja se na filmskom platnu pojavila u bikiniju i izazvala u ono vreme skandal. Krajem pedesetih i šezdesetih B.B. je oličenje seksepila. „Ona je neodgovorna i nemoralna, ali ne i okrutna", pisali su u to vreme o Brižit Bardo. Bila je oličenje ženske senzualnosti, šarma i neodoljive privlačnosti. Bila je fatalna žena. Pored Merilin Monro i Džeki Kenedi postala je još jedna muza Endija Vorhola. Kada je na vrhuncu slave napuštala film i otišla u legendu, izjavila je: „Mladost i lepotu sam poklonila muškarcima". Brižit je dala prednost životu bez glamura i svih onih opterećujućih aspekata slave koji su je činili nesrećnom i hronično depresivnom. Posvetila je život borbi za zaštitu prava životinja, preživela je rak dojke i postala supruga francuskog ekstremnog desničarskog političara D'Ormalea.

POLITIČKI SKANDALI
Brižit je pre tri godine proslavila svoj 70. rođendan, kako je izjavila, uz čašu šampanjca, i nekoliko prijatelja... „Punim 70 godina, hvala bogu što mi je dao da stignem dotle. Ali, istovremeno, više bih volela da imam 30 godina", izjavila je tada! Trideset godina pošto je napustila film, seks simbol šezdesetih, poslednjih godina povremeno se nalazila upletena u političke skandale. U poslednje vreme je šokirala javnost svojim rasističkim izjavama, a masovno zgražanje društva izazvala je govorom mržnje u knjizi „Plakanje u tišini”, u kojoj je otvoreno izrazila zabrinutost zbog infiltracije islamskih ekstremista u Francuskoj, rasnog mešanja i sve raširenijeg homoseksualizma.
Govoreći o starosti, ona je rekla da „rado prihvata vreme koje prolazi." „Danas duva neki ludi vetar: žene hoće da ostanu mlade i pribegavaju hirurgiji. Sve liče jedna na drugu... Savršenstvo je tako dosadno", dodaje ona. „Ako sam odigrala neku ulogu u evoluciji francuskog društva i običaja, to je bilo uprkos meni. Mislim da sam odgovarala tom razvoju, određenoj želji društva u određenom trenutku", kaže ona. Brižit Bardo tvrdi da ne uživa u statusu zvezde. „Kad me prepoznaju, trebalo bi da mi je milo, ali ja se naježim", tvrdi ona.

Pošto je snimila više od 50 filmova, 1974. godine se, dan pred svoj
40. rođendan, povukla iz filma i posvetila borbi za zaštitu životinja.
Brižit Bardo je pseudonim koji je uzela kada je počela da se bavi glumom, a njeno pravo ime je Kamil Žava.

Autor: Suzana Stanarević