Broj 35
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVI ŽUTI CVET

Maslačak

ZDRAVI ŽUTI CVET

Maslačak pomaže da se telo oslobodi otrova, jača organizam i leči mnoga oboljenja

Još su drevni narodi znali da maslačak ima lekovita svojstva, a da sok isceđen iz mladog maslačka popravlja narušeno zdravlje. U prevodu latinskog naziva maslačak se zove divlja salata jer su njegovi zdravi i okrepljujući listovi oduvek cenjeni u ishrani.
 
  Za čišćenje i jačanje organizma
  Slabim osobama se posebno preporučuje salata od svežeg, sasvim mladog lišća i korena maslačka isečenog na tanke listiće, uz dodatak limuna i ulja. Ovakva salata ili čist sok zaista deluju izvanredno na čišćenje krvi i popravljanje krvne slike, kao i na čišćenje organizma od nataloženih otrova. Posle takvog čišćenja nastupa olakšanje reumatskih tegoba i nestaju mnoge kožne bolesti, koje su često rezultat zagađenosti organizma toksinima.
 
  Leči ateriosklerozu i uništava kamen u bubregu
  U savremenoj medicini maslačak ima veliki značaj kao sredstvo koje pomaže normalizaciji razmene materija kod furnukuloza, gihta, reumatizma, kožnih osipa i gojaznosti. U Bugarskoj se maslačak široko primenjuje i kao sredstvo za lečenje aterioskleroze, a u Nemačkoj i Poljskoj omiljeno je sredstvo protiv kamena u bubregu i eliksir u periodu rekonvalescencije posle preležanih teških infektivnih oboljenja.
 
  Za bolji apetit i probavu
  Listovi maslačka bogati su karotinoidima, vitaminima A, B1, B2 i C, stearinima, inulinima, kaučukom, holinom, organskim kiselinama, solima kalcijuma i kalijuma i smolama. Gorke materije iz biljke podstiču apetit i poboljšavaju funkcionisanje crevnog trakta. Takođe, kao i sve gorke biljke, maslačak stimuliše izlučivanje žuči, po poznatom principu da se slično sličnim leči.
 
  U lečenju jetre i žučne kese
  Koren i list maslačka primenjuju se u lečenju bolesti jetre, žučne kese i kamena u žučnoj kesi, kao i pri kolitisu, gastritisu, zatvoru, žutici... Koren se sakuplja u proleće, kada je najsočniji, a list uvek pre cvetanja biljke.
 
  Kao sirovina za dobijanje lekova
  U zvaničnoj medicini i farmaceutskoj industriji koren maslačka se koristi kao sirovina za dobijanje lekova, jer su istraživanja i fitohemijske studije pokazali da on sadrži gorki glikozid taraksicin, polisaharide, insulin, saharozu, belančevine i mnoge druge korisne materije.
 
  Kao dodatak jelima
  Listovi maslačka mogu se dodavati i drugim svežim salatama, čorbama, sosovima od trava i mesu pečenom na žaru.
  Pravi sladokusci tvrde da ukiseljeni ili marinirani cvetni pupoljci maslačka mogu biti dostojna zamena kapru u raznim sosovima i prelivima.
 
  Lekove na bazi maslačka ne treba uzimati duže od mesec i po dana jer njegove prekomerne doze mogu da opterete organe za varenje i izazovu neželjena dejstva. Ako se koristi u preporučenim količinama, maslačak je jedan od najjačih lekova iz prirode.
 
  Za lek treba koristiti samo maslačak koji je izrastao u čistom okruženju. Onaj ubran u gradskoj sredini filtrira zagađen vazduh i apsorbuje opasne sastojke koji mogu više da štete nego da pomognu.