Broj 35
Početna > Lepi i zdravi > ZA BEBU SE VREDI BORITI

Istine i zablude o neplodnosti

ZA BEBU SE VREDI BORITI

Oko plodnosti i neplodnosti pletu se priče, nagađanja i pretpostavke. Uzroci mogu biti mnogobrojni i treba ih detaljno ispitati. Lečenje je dug proces koji, osim stručnih lekara, zahteva i strpljenje partnera koji žele dete

Vruća kupka može uzrokovati neplodnost: Tačno
  Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji potvrdila su da muškarci treba da izbegavaju preveliko zagrevanje svojih testisa. Studija, u kojoj su muškarci tri do šest meseci izbegavali tople kupke, potvrdila je da se polovini ispitanika broj spermatozoida povećao čak pet puta. Štaviše, povećala se i njihova pokretljivost koja je vrlo bitna za oplodnju. Sve što može povisiti temperaturu u genitalijama može smanjiti produktivnost sperme, poput višesatnog držanja laptopa u krilu, ali i dugotrajno sedenje, na primer, tokom vožnje.
 
  Veštačka oplodnja dovodi do višestruke trudnoće: Tačno/Netačno
  Kada je veštačka oplodnja bila u začecima, blizanačke trudnoće bile su česte jer se u matericu stavljalo više embriona kako bi se povećale šanse za trudnoću. Danas je taj postupak napredovao i stavljaju se samo dva embriona, a raspravlja se i o mogućnostima da se stavlja samo jedan, u zavisnosti od godina žene. Statistike pokazuju da su 15 od 1.000 trudnoća u Velikoj Britaniji blizanačke, a te statistike uključuju trudnoće in vitro i one prirodnim putem.
 
  Mokrenje nakon seksa može sprečiti trudnoću: Netačno
  Dugo sedenje na šolji posle seksa ne znači da će spermatozoidi otploviti zajedno s vodom. Verovanje da će žena trudnoću sprečiti ukoliko odmah posle seksa ode u toalet vrlo je uobičajen mit. Čak trećina ljudi, prema brojnim istraživanjima, veruje da mokrenje, pranje vagine ili čak vežba posle seksa mogu sprečiti trudnoću.
 
  Žene su, za razliku od muškaraca, češće neplodne: Netačno
  Nasuprot raširenom mišljenju kod neplodnih parova, neplodno je oko 40 posto muškaraca i isto toliko posto žena. Kod 10 posto faktor neplodnosti su muški i ženski problemi zajedno, a preostalih 10 posto slučajeva nemaju objašnjen uzrok.
 
  Ako ste dobili jedno dete, moći ćete i drugo: Tačno/ Netačno
  Ako ste dobili jedno dete, to ne mora biti garancija da se neplodnost neće pojaviti i da ćete sigurno moći da dobijete i drugo dete. Ovaj problem se zove sekundarna neplodnost, a može biti povezana s brojnim faktorima, uključujući godine, promene u težini, držanje dijeta, ali i opšte zdravstveno stanje.
 
  Mobilni telefoni ubijaju spermatozoide: Tačno
  Neka istraživanja su dokazala povezanost korišćenja mobilnih i kvaliteta sperme. Američko Društvo za reproduktivnu medicinu potvrdilo je da muškarci koji više od četiri sata dnevno razgovaraju mobilnim telefonom imaju manji broj spermatozoida od onih koji ne razgovaraju toliko dugo. Druga studija pokazala je kako muškarci koji razgovaraju četiri sata dnevno imaju 25 posto manje spermatozoida od onih koji nikada ne koriste mobilni. Mađarski naučnici tvrde da i samo nošenje mobilnog u džepu može da utiče na neplodnost.
 
  Stres uzrokuje neplodnost: Netačno
  Stres je jedan od razloga nemogućnosti začeća, jer verovatno nećete imati seksualne odnose kada imate probleme. Direktan uzrok neplodnosti najčešće je kliničke, a ne psihičke prirode. Ali, oslobođeni stresa, svakako ćete imati više želje za seksom, pa je i veća šansa da ostanete u drugom stanju.
 
  Mnoge žene ostaju trudne bez muke: Netačno
  Neplodnost nije redak zdravstveni problem kod žena i muškaraca. Prema američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku približno 4,5 miliona parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva miliona neplodnih parova traži lekarsku pomoć. U Srbiji, 13 do 15 posto mladih parova je neplodno.
 
  Najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca: bolest, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermatozoida, nedovoljne pokretljivosti sperme ili neprohodnosti semevoda. I dok je muška neplodnost pre dvadesetak godina bila u 20 odsto slučajeva, danas se popela već na 40 odsto. Najnovija istraživanja pokazuju progresivno opadanje pokretljivih spermatozoida, a uzrok se najčešće pripisuje današnjem užurbanom načinu života.
 
  Najčešći uzroci neplodnosti kod žena: bolest, infekcije, problemi s lučenjem hormona ili urođenih smetnji zbog čega dolazi do izostanka ovulacije, nepripremljenost materice za prihvatanje zametka ili neprohodnost jajovoda. Plodnost žene najviša je između 20. i 30. godine života. Tada je najmanji rizik od spontanih pobačaja i komplikacija u trudnoći. Iako neplodnost kod žena između 35. i 39. godine iznosi oko 20 odsto, značajniji pad plodnosti započinje nakon 40. godine života.
 
  Uzroci neplodnosti mogu biti i psihički, imunološki, opšte loše zdravlje ali i nepoznati uzroci. Kod 10 odsto neplodnih parova, uprkos savremenim dijagnostičkim metodama, ne može se pronaći uzrok neplodnosti i ona se naziva idiopatska neplodnost.
 
  Ispitivanje žene koja sumnja da je neplodna podrazumeva: ginekološki pregled, ispitivanje hormonskog stanja, bakteriološko ispitivanje, mikrobiološko ispitivanje, pregled sluzi kanala grlića materice, PCT-ispitivanje sluzi kanala grlića materice posle odnosa, dinamski ultrazvučni pregled, HSG-rentgensko snimanje materice i jajovoda, imunološko ispitivanje, genetsko ispitivanje.
 
  Ispitivanje muškarca koji sumnja da je neplodan podrazumeva: ispitivanje semene tečnosti (spermogramibiohemija), urološko ispitivanje, bakteriološko ispitivanje, mikrobiološko ispitivanje, ispitivanje hormonskog stanja, imunološko ispitivanje, genetsko ispitivanje.
 
  Terapijske procedure u zavisnosti od uzroka neplodnosti
  Kod poremećaja funkcija jajnika - korekcija funkcije, kod zapaljenskih procesa - antibiotsko lečenje, kod mehaničkih uzroka - operacija, kod nepopravljivih promena ili nedostataka jajovoda - vantelesna oplodnja, kod smanjenog broja ili težih oštećenja muških oplodnih ćelija - veštačka oplodnja sa muževljevim semenom, kod potpunog odsustva oplodnih ćelija ili naslednih bolesti - veštačka oplodnja semenom davaoca, kod imunoloških problema - veštačka ili vantelesna oplodnja.