Broj 35
Početna > Trpeza > TRIKOVIMA VRATITE SJAJ VAŠEM DOMU

Praktični saveti

TRIKOVIMA VRATITE SJAJ VAŠEM DOMU

Iako nema čarobnog štapića koji će umesto vas sve srediti, evo jednostavnih trikova pomoću kojih će vaša kuća zablistati

1. Šerpu u kojoj je zagorelo jelo najlakše ćete oprati ako u nju sipate slanu vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Proces možete ubrzati ako slanu vodu u zagoreloj šerpi zagrejete i ostavite da ključa nekoliko minuta.
 
  2. Da čaša ne bi pukla kad u nju sipate vruću tečnost, postavite je na drvenu podlogu i vlažnu salvetu, a u nju obavezno stavite kašičicu. Čašu takođe možete zagrejati i na pari.
 
  3. Tup nož ćete naoštriti ako oštrom stranom nekoliko puta pređete preko ispupčenog oboda na dnu porculanskog tanjira.
 
  4. Korpice za hleb, podmetače od pruća ili slame, kao i pleteni nameštaj, lako ćete očistiti tako što ćete ih istrljati krpom umočenom u slanu vodu.
 
  5. Prozore ćete lakše oprati i oni će blistati ako vodi za pranje dodate šaku soli.
 
  6. Da cveće ne bi brzo uvenulo, u vodu dodajte jedan aspirin. Svaki dan isecite drške 1-2 santimetra. Cveću koje je već počelo da vene umočite trećinu stabljike u vrelu vodu i ostavite da odstoji dok se voda ne ohladi. Popareni deo stabljike odsecite, a cveće stavite u svežu vodu. Prašinu sa veštačkog cveća najbolje ćete očistiti fenom za kosu.
 
  7. Sudovi od porculana će vratiti prvobitni sjaj ako ih istrljate krpom umočenom u limunovu kiselinu.
 
  8. Prašinu sa abažura za lampu od tekstilnih materijala najbolje ćete očistiti fenom za kosu ili usisivačem, koji treba da namestite na minimum.
 
  9. Starom tepihu ćete vratiti boju ako ga pospete solju, dobro očetkate, istrljate mokrom krpom i, kada se osuši, pređete usisivačem. Na taj način ćete ukloniti i neprijatne mirise koji su se uvukli u tepih.
 
  10. Talog sa sudova, koji je ostao od kafe ili crnog čaja, uspešno ćete ukloniti ako u posudu sipate mešavinu sirćeta i soli, zatim ostavite da odstoji dva sata.
 
  11. Da vrata ne bi škripala, a fioke zapinjale preko šarki, šarke i mesta gde zapinje pređite grafitnom olovkom.
 
  12. Krpom koju ste umočili u rastvor kuhinjske soli i belog vinskog sirćeta lako ćete očistiti hromirane sudove.
 
 
 Autor: Suzana Stanarević