Broj 35
Početna > Lepi i zdravi > SEKS U TRUDNOĆI

Devet meseci sigurnih poza

SEKS U TRUDNOĆI

Za devet meseci trudnoće žena doživljava mnoge promene u organizmu. Buduće majke strahuju da li vođenje ljubavi može negativno da deluje na njihovu bebu. Stručnjaci savetuju da se i u tom periodu može voditi ljubav ako nema nikakvih zdravstvenih problema. Jedno je sigurno, ne možete ostati u drugom stanju

Prvo tromesečje
Ako trudnoća počne bez problema, nema razloga da se odreknete seksa. Istina je da možda ima manje volje za intimnošću zbog mučnine, većeg umora ili zbog straha da bi to moglo da naškodi bebi, ali, u stvari, plodova vodica štiti bebu, a sluzni čep sprečava infekcije. Manjak želje kod muškarca može biti posledica zbunjenosti između dve uloge: žene-ljubavnice i majke ili zbog smanjenja lučenja feromona kod žene.

Drugo tromesečje
Ovo je najbolji period: koža je sjajna i osetljiva, kosa bujna i meka, grudi i bokovi su se zaokruglili zahvaljujući estrogenu i progesteronu, što utiče na čulo ukusa i mirisa. Stomak postaje veoma dopadljiv. Veći dotok krvi u genitalne organe čini ženu ornijom za seks, mnogo lakše, brže i intenzivnije doživljava orgazam i to često jedan za drugim. Libido raste i zbog toga što više nema mučnine, žena se bolje oseća, što je normalno završetkom 12. nedelje trudnoće. Dete se može uznemiriti posle orgazma, ali to je posledica jačih otkucaja maminog srca.

Treće tromesečje
Na kraju trudnoće, pošto je stomak postao mnogo veći, potrebno je da se promene i prilagode seksualne navike. Normalno je da je u ovom periodu želja smanjena: porast nivoa prolaktina ima efekta. I sa psihološke tačke, trudnoća predstavlja veliku promenu. Umorna žena ne oseća se privlačnom i poželjnom. Osnovno je da naučite da volite svoje telo iako se mnogo promenilo.

Trudnoća je trenutak kada biste mogli da promenite neke seksualne navike, da pređete na neke udobnije položaje.
- Vi ste gore da biste kontrolisali dubinu penetracije.
- Vi ležite na boku, on je iza vas, tako da njegovo telo ne može da pritisne vaš stomak.
- Sedite jedno naspram drugog, on je ispod, tako da može da se kontroliše ritam.
- Vi gore, okrenuti njemu leđima.
- „Ginekološki" položaj, vi sedite, to jest ležite na ivici kreveta, partner je na kolenima ili stoji.
- Na stolici.
Erotske akrobacije i ekstremni seks se moraju zaboraviti u toku trudnoće, pogotovu svi oni položaji koji pritiskaju vaš stomak.

Kada izbegavati
S mnogo pažnje analizirajte svoje stanje u toku intimnosti i posle seksualnih odnosa. Ako primetite i najmanje krvarenje, posavetujte se sa lekarom, a pogotovo ako u toku odnosa osetite intenzivnije kontrakcije ili bolove. Isto tako, seks treba da izbegavaju trudnice kod kojih postoji problem vezan za razvijanje placente (posteljice) ili ako ima povišen krvni pritisak. Takođe i ako je u toku trudnoće postojala neka intervencija, kao sto je serklaž, ili ako je bio i najmanji nagoveštaj spontanog pobačaja. Ako mislite da bi partner mogao da vam prenese neku infekciju, onda on obavezno mora da koristi prezervativ. U svim ovim slučajevima potražite alternativu za potpuni seksualni odnos.

Posle porođaja
Koliko je potrebno čekati posle porođaja da bi se obnovili intimni odnosi? Kod spontanog porođaja mišići se opuštaju i malo-pomalo se vraćaju u normalu. Poželjno je da se sačeka oporavak od šest nedelja, pa i više, a posle carskog reza tek kada lekar posle pregleda utvrdi da je sve u redu. Aktivni seksualni život se preporučuje tek posle šest meseci ili čak i kasnije, kada je ženino telo potpuno obnovljeno i oporavljeno. U svakom slučaju, žena sama oseća kada je pravo vreme. Intimni odnosi ne utiču na dojenje. Jedini neprijatelj intimnosti je umor koji žena oseća zbog besanih noći i psihofizički stres. Zbog toga bi novi tata trebalo što više da pomogne ženi kako bi ona imala vremena i da se odmori. U tom postporođajnom periodu trebalo bi voditi računa da žena odmah ne ostane ponovo trudna jer se mišići nisu vratili u svoje, normalno, stanje. A može se zatrudneti i ako se još nije pojavila menstruacija.

Autor: Suzana Stanarević