Broj 35
Početna > Poznati > SEĆANJE NA ŽIVOT NARODNE PRINCEZE

Ledi Dajana

SEĆANJE NA ŽIVOT NARODNE PRINCEZE

Trideset prvog avgusta navršava se deset godina od tragične smrti princeze Dajane. Nakon svih godina, ona je ostala upamćena po glamuroznom stilu, osmehu, humanitarnom radu, ali i kao prva princeza koja je ušla među obične ljude

Svi Dajanini snovi
  Dajana Frensis Spenser rodila se 1. jula 1961. u Norfolku kao treća ćerka u porodici. Njen otac je bio glavni konjušar Džordža VI i Elizabete II i potomak osme grofovske generacije. Priželjkivani sin, koji bi nasledio grofovsku titulu, rođen je nakon nje. Dajanina majka je napustila njenog oca, tako da je buduća princeza u mladosti često išla od jednog do drugog roditelja. Školu je napustila kada je imala 16 godina, ali ju je posle godinu dana pauze završila u Švajcarskoj. Radila je u Londonu kao medicinska sestra u školi. Sanjala je da će biti balerina, jer joj se to činilo najvećim dokazom ženstvenosti, elegancije i stila, ali se taj, kao ni mnogi Dajanini snovi, nije ispunio. Zanimljivo je da je i kad je već postala princeza još pokušavala da ostvari tu svoju devojačku želju. Zamolila je 1985. poznatog plesača Vejna Slipa da je nauči plesu, da bi mogla da nastupi u jednoj dobrotvornoj akciji.
 
  Venčanje iz bajke bez ljubavi
  Čarls je u detinjstvu bio dobar prijatelj sa mlađim Dajaninim bratom, a ranije se viđao i sa njenom starijom sestrom Sarom. Kada su počele priče o vezi Čarlsa i Dajane, novinari su buduću princezu od Velsa počeli da prate u stopu.
  U javnosti su se zajedno pojavili tek 1981. godine, neposredno pre venčanja. Veruje se da Čarls nikada zaista nije voleo Dajanu, već je ceo život patio za Kamilom Parker Bouls. Ali, budućem kralju je bila potrebna mlada, devica koja bi obezbedila prestolonaslednike, a Kamila je već bila udata i nije bila odgovarajuća osoba za dvor. Dajana je u brak stupila sa lošim predosećajem - „Pitala sam Čarlsa da li je i dalje zaljubljen u Kamilu, a on mi nije jasno odgovorio". U stvari, Čarls je svojoj svadbi pristupio „u zbunjenom i uznemirenom stanju svesti" koje je dodatno otežano činjenicom da još uvek voli Kamilu. Očekivao je da će zavoleti i Dajanu. Pred samo venčanje, Dajana je otkrila poklon s posvetom koji je Čarls naručio za Kamilu, kao oproštajni dar, kako joj je rekao. Dajana je, međutim, bila ljubomorna i nije poverovala Čarlsovim objašnjenjima, plakala je i besnela što je on srcem pripadao drugoj ženi. Njihovo venčanje je gledalo 750 miliona ljudi. Ovaj par dobio je dva sina, Vilijama i Harija, 1982. i 1984. godine. Popularni par su od samog početka pratile brojne priče o problemima u braku.
  Čarls je rano počeo da na Dajanine izlive besa i tuge uzvraća povlačenjem u sebe i poveravanjem svoje sve veće bede prijateljima, a naročito Kamili, koju je nazivao najboljim prijateljem na svetu. Dajanine pristalice veruju da su Čarls i Kamila održavali intimnu vezu još od samog početka njegovog braka; prijatelji Čarlsa i Kamile uporno ostaju pri tome da je u pitanju bila prijateljska ljubav.
  Ipak, 1992. godine, nakon razvoda, Čarls je počeo javno da se viđa sa Kamilom. Dajana je viđana u društvu Džejmsa Hjuita, oficira, koji je kasnije objavio i knjigu o njihovoj romansi. Optužbe za raspad braka stizale su sa obe strane.
  U biografiji „Princ od Velsa" Džonatan Dimblbi piše da brak nije okončan nekim posebnim događajem, već je „propadao postepeno". Skoro na samom početku braka, Čarls je kupio Hajgrouv, posed oko 18 km udaljen od Kamilinog doma. Dajanini sve ozbiljniji problemi, bulimija i hronična depresija, odbijali su i udaljavali Čarlsa. Što je kraljevski brak bio lošiji, to je Čarls više tražio Kamilinu podršku. I Kamila je bila nesrećna u svom braku. Godinama je trpela Endruove preljube. Pošto joj je dragi stari prijatelj Čarls jasno stavio do znanja da je voli, ona je uzvratila. Iako je Dajana pristala na kompromis posle razvoda, oduzeta joj je titula i data joj je alimentacija od 20 miliona dolara. Godine 1997. počela je da se viđa sa Dodijem al Fajedom, sinom bogataša i vlasnika poznatih hotela i robne kuće.
 
  Nerazjašnjena tragedija
  U nedelju 31. avgusta, pola sata posle ponoći, princeza Dajana i Dodi al Fajed posle večere u hotelu „Ric", „mercedesom” su krenuli na svoje poslednje putovanje. U naletu na zid tunela Alma uz Senu na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi. Dajana je umrla četiri sata kasnije u bolnici. Preživeo je samo Dodijev telohranitelj Trevor Ris Džons. U četiri sata ujutro u pariskoj bolnici La Pitie Salpetriere, doktor Bruno Rionže saopštio je da je Dajana preminula usled posledica unutrašnjeg krvarenja, prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave. Pitanje o uzroku nesreće nije rešeno, a verovatno neće nikada ni biti. Sve je prekriveno velom tajne. Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih pratili u stopu. Zatim je sumnja pala na vozača, koji je navodno bio pijan, a vozio je brzinom većom od 200 km/h pa nije mogao da održi kontrolu nad vozilom. Sumnja je pala i na Britansku obaveštajnu službu, koja radi za dvor, a kojima je smetala Dajanina veza sa muslimanom, da bi se na kraju pojavio tajanstveni beli „fijat uno”, koji je navodno pri prolasku kroz tunel zakačio mercedes. Još uvek ništa nije sigurno, a na tom pitanju se malo i radi. Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, u skladu sa islamskim običajima, dok je Dajana uz sve kraljevske počasti, iako su joj one bile oduzete, sahranjena na porodičnom imanju Spenserovih, Altorpu, na Ovalnom jezeru, 6. septembra.
  Ulice Londona bile su preplavljene cvećem i porukama za princezu, koja je zahvaljujući humanitarnom radu i pomoći koju je nesebično davala, dobila epitet narodna princeza.
 
  Dajanine haljine vrede milione
  Dajana je veći deo svog bogatstva ostavila sinovima iako je ponešto pripalo i drugim članovima porodice i njenim fondacijama. S onim što je nasledila od oca i što je dobila posle razvoda, procenjuje se da će Vilijam i Hari podeliti četrdeset miliona funti. Hari će verovatno naslediti nešto više zato što će njegov stariji brat Vilijam naslediti vojvodstvo od Kornvola sa godišnjim prihodom od četiri i po miliona funti kad njegov otac postane kralj. Dajanine dve sestre Sara i Džejn i brat Čarls Spenser nasledili su novac i antikvitete. Dajana je bila pokrovitelj šest velikih fondacija u čije se kase slila pozamašna svota novca. Kolekcija njenog nakita, uglavnom ličnih poklona od kraljevske porodice, vredi više od šesnaest miliona funti. Privatna kolekcija porcelana, porodičnih fotografija, pisama i ličnih dokumenata procenjuje se na milion i po, a njena garderoba, čak i posle dobrotvorne aukcije, vredi više od tri miliona funti. Iza Dajane je ostalo 500 dnevnih i 150 večernjih haljina. I ne samo to. Ostale su uspomene na Dajanu kao najvoljeniju i najpoznatiju princezu koja se prva iz kraljevske porodice približila narodu.

Ledi Di je na različite načine pomagala ugroženoj deci, obolelima od
HIV-a i mnogim drugim ljudima koji su bili životno ugroženi. Provodila
je vreme sa tim ljudima i kroz različite fondove prikupljala pomoć za
njih, čak je i na licitacijama prodavala svoje haljine.
 
 Autor: Suzana Stanarević