Broj 35
Početna > Lepi i zdravi > SAVLADAJTE UZNEMIRENOST I STRES

SAVLADAJTE UZNEMIRENOST I STRES

Hronični stres ometa rad nadbubrežne žlezde što dovodi do pada imuniteta i raznih bolesti. Neko bilje delimično može da vam olakša stanje napetosti i da vam vrati unutrašnji sklad

ČAJ ZA OPUŠTANJE
  2,d dl kipeće vode
  kašičica suvog korena valerijane
 
  Prelijte kipećom vodom koren valerijane i poklopite. Ostavite da stoji deset minuta pa procedite. Pijte tri šoljice na dan. Imajte na umu da valerijana ima jak miris, pa vam je možda zgodnije da uzimate kapsule ili ekstrate. Ali sve to radite u dogovoru sa lekarom jer valerijana može da prouzrokuje glavobolju ili grčenje mišića pa ne uzimajte velike količine.
 
  ČAJ ZA SMIRENJE
  2,5 dl kipeće vode
  kašičica kamilice
  kašičica nane
 
  Prelijte kipeću vodu preko bilja. Poklopite i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i zasladite medom. Pijte tri šoljice na dan.
 
  KUPKA ZA OSLOBAĐANJE OD STRESA
  250 g gorke soli
  5 g lavandinog eteričnog ulja
  5 g eteričnog ulja od sandalovine
  2 kapi ilang ilang eteričnog ulja
  Dok punite kadu vrućom vodom, sipajte gorku so. Neposredno pre nego što uđete u kadu stavite eterična ulja. Budite u vodi oko 20 minuta.
 
  MIRISIMA PROTIV STRESA
  Napravite jastučić od mekane prirodne tkanine. U njega možete staviti sasušene biljke, ali i nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja.
  ANIS - koristi se za teranje noćnih mora
  BOR I VALERIJANA - opušta i smiruje
  NANA - za bistrije misli
  RUZMARIN - protiv glavobolje
 
  MAGNOLIJA PROTIV TESKOBE
  Još od antičkih dana magnolija se koristila za uklanjanje teskobe. Mala doza ekstrata ove biljke će smiriti živce i odstraniti teskobu.