Broj 35
Početna > Zanimljivosti > PRVI KORAK DO POSLA

Napišite dobar CV

PRVI KORAK DO POSLA

Kad tražite posao, svi vam traže biografiju, ali njeno pisanje nije nimalo lak zadatak. Način na koji je napisana može biti od presudnog značaja

Biografija ili CV (skraćeno od latinskog curriculum vitae, što znači životni put) mora biti besprekorna sa aspekta forme, a pogotovo sadržaja. Možda imate utisak da ste napisali odličan CV, ali poslodavci često imaju drugačije viđenje. Zato je vrlo bitno da vaša biografija poslodavcu govori tačno ono što on želi da zna. Ukoliko je vaša biografija u bilo kom pogledu manjkava i ako ne pruži poslodavcu informacije koje ga zanimaju, šanse da dobijete posao su vrlo male.
 
  Ne oslanjajte se na razgovor za posao
  Mnogi se zadovolje ako napišu bilo kakav CV, koliko da imaju nešto, a oslanjaju se na to da nedostatke iz biografije mogu da nadoknade na razgovoru za posao. Međutim, bez kvalitetne biografije, do razgovora za posao najverovatnije neće ni doći.
 
  Stavite se na mesto poslodavca
  Kako biste napisali kvalitetnu biografiju, probajte da se stavite na mesto osobe koja je zadužena za traženje novog radnika. Ta osoba će pregledati biografije svih kandidata i ukoliko ih ima mnogo, vrlo je verovatno da će za dalju evaluaciju odabrati one koji mu iz nekog razloga zapadnu za oko. Zato pokušajte da u biografiji istaknete one delove koji bi vama, da ste na mestu poslodavca, mogli da privuku pažnju. Recimo, neka vaša veština koja je bitna za to radno mesto ili neki bivši položaj u uglednoj kompaniji. Ukoliko konkurišete na više različitih radnih mesta, prilagodite CV, tj. naglasite one veštine i iskustva za koja smatrate da su bitna baš za to radno mesto.
 
  Osnovni elementi
  Biografija ne treba da bude preduga. Razdvojite delove sa dosta praznog mesta kako bi ga poslodavac lakše pregledao i došao do informacije koja ga zanima. Koristite neki standardan i lako čitljiv font, npr. Arial ili Times New Roman. Veliki broj ljudi zaboravi da u biografiji napiše svoju e-mail adresu i broj mobilnog telefona, dakle najbitnije informacije pomoću kojih vas poslodavac može kontaktirati. Nakon osnovnih informacija o vama, navedite podatke o vašem školovanju i stručnoj spremi. Svakako navedite i vaš diplomski/maturski rad ukoliko ima dodirnih tačaka sa radnim mestom i ako smatrate da bi vam ta informacija mogla pomoći. Nakon toga hronološki navedite sva vaša radna mesta i po mogućnosti kontakt osobe iz bivših firmi. Poslodavci često žele da provere šta bivši poslodavci misle o vama, ali nemaju vremena da traže njihove brojeve telefona. Kada ste pokrili osnovne informacije, pokušajte da navedete neke vaše karakteristike ili veštine koje bi mogle da vas istaknu u odnosu na druge kandidate. Međutim, nemojte da idete previše u širinu, pišite što kraće, a opet dovoljno informativno.
 
  Šta poslodavac ne želi da zna
  Iako je svaki poslodavac specifičan, postoji neko opšte gledište u procenjivanju biografije. Kako bi se razlikovali od ostalih kandidata, mnogi napišu CV koji je previše ličan. Osim toga, nemojte previše objašnjavati zašto ste napustili neko bivše radno mesto. To ostavite za kasniji razgovor. Umesto toga, fokusirajte se na ono što ste postigli na tom radnom mestu.
  Na kraju, dobro pročitajte vaš CV i budite sigurni da nema pravopisnih i gramatičkih grešaka. Greške ostavljaju utisak da ste neozbiljna osoba i da ne pazite dovoljno na važne detalje.