Broj 35
Početna > Lepi i zdravi > KAKO UKLONITI MLADEŽ

Mladeži

KAKO UKLONITI MLADEŽ

Mladeži su lični pečat i često su bezopasni, ali mogu biti i maligni. Zato stručnjaci savetuju redovne preglede kako bi moglo da se odreaguje na vreme

Mladeži su skupine pigmentnih ćelija koje se najčešće pojavljuju kao mala, tamnobraon mesta na koži. Većina ljudi ima između 10 i 40 mladeža, mada njihov broj varira tokom života. Većina mladeža se razvije do 20. godine, ali se neki pojavljuju i kasnije. Postoje periodi kada se mladeži više menjaju, tamne, uvećavaju se i postaju brojniji zbog hormonalnih promena.
  Tipični mladeži su braonkasta mesta u nivou kože, ali mogu se pojaviti u različitim oblicima, dimenzijama i bojama. Mogu biti boje kože, crvenkasti, crvenkasto-braonkasti, od svetle do tamno braon boje ili žućkasti. Pojavljuju se u oblicima od ovalnog do okruglastog, raznih veličina - od veličine glave čiode do veličine tri-četiri centimetra. Površina mladeža može da bude glatka ili naborana, ravna ili ispupčena. Neki mladeži se pojavljuju kao ravna tamnobraon mesta, a kasnije postaju ispupčena i svetlije boje. Neki se izdižu iznad površine kože stvarajući malu stabljiku tokom vremena i dešava se da otpadnu trenjem.
  Mladeži su bezopasni, ali u retkim slučajevima mogu postati kancerogeni. Melanom se ne razvija uvek od postojećih mladeža, već često započinje pored mladeža ili drugih tamnijih delova kože. Čim primetite promenu, neophodno je otići na pregled. Ako je u pitanju maligna promena, najvažnije je javiti se na vreme.
 
  RIZIČNI MLADEŽI
  - Veliki mladeži koji su prisutni od rođenja koji se zovu kongenitalni nevi, mladeži koji su veći od šest milimetara, neobičnog oblika poznati kao displastični mladeži, koji su često nasledni. Obično imaju tamnobraon centar i svetliji obod neravne površine. Rizik za obolevanje od melanoma je veći i ako osoba ima veliki broj mladeža većih od šest milimetara.

  KAKO UKLONITI MLADEŽE
  Bilo da je u pitanju neophodno uklanjanje mladeža ili estetski razlozi, sve treba raditi u dogovoru sa lekarom, koji će predložiti najefikasniji metod za vaš slučaj.
  - Površinsko uklanjanje
  Ovim metodom se ispupčen mladež skida zajedno sa površinskim delom kože. Pošto njegov „koren” ostaje u koži, uopšte nije nemoguće da se mladež ponovo pojavi. Nakon ovog postupka ostaje ožiljak koji je oblika mladeža i nešto tamniji od okolne kože.
  - Uklanjanje skalpelom
  Obavezno uklanjanje izvodi plastični hirurg, zasecajući kožu tako da odstrani ceo mladež sa „korenom”. U ovom slučaju mladež se neće ponovo pojaviti. Rez i šavovi obično su mali, tako da ožiljak s vremenom skoro potpuno nestane s kože. To je najpotpuniji način uklanjanja mladeža.
  -Lasersko uklanjanje
  Ovim metodom mladeži se uklanjaju u estetske svrhe. Tretman laserom može da izbledi mladeže koji su u nivou kože, kao i da izravna i izbledi ispupčene mladeže. Posle ovog tretmana ostaje minimalan ožiljak. Neki stručnjaci su protiv ovog metoda, jer se njime uništava uzorak koji bi mogao da ukaže na eventualne promene boje i strukture mladeža.
 
  Najbolji savet je da često pregledate mladeže, pogotovo ako je neko u porodici imao melanom. Posebno obratite pažnju na velike mladeže čiji je prečnik veći od šest milimetara, na mladeže neobičnog izgleda, one koji su neujednačeno ili različito obojeni i mladeže koji imaju neobične ivice. Možda je najbolja prevencija da se što manje izlažete suncu i lampama solarijuma.

Autor: Suzana Stanarević