Broj 34
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE NA TANJIRU

Celer leči feler na srcu

ZDRAVLJE NA TANJIRU

Celer, luk, šargarepa i peršun su „četiri musketara" svake kuhinje jer se koriste u većini jela. Veliki sladokusci Francuzi hvalili su celer izrekom: „Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera", a postoji i ona vesela rima: „Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer"

Ovo povrće može da se nabavi tokom cele godine. Zbog odličnih svojstava koje ima, preporučljivo je da se ova biljka uvede u redovnu ishranu. Reč celer potiče od latinske reči celeri koja znači brzo delovanje. Lišće i koren su bogati osnovnim mineralima, vitaminima, nutritijentima i esencijalnim uljima koji biljci daju snažan i karakterističan miris. Takođe, ulja iz celera deluju smirujuće na nervni sistem.
 
  Naučnici su dokazali da celer sadrži ftalide, supstance koje deluju relaksirajuće na arterije i omogućavaju im da se šire. Ovi sastojci smanjuju količinu hormona stresa koji izazivaju skupljanje i širenje krvnih sudova. Ftalidi iz celera smanjuju i nivo lošeg holesterola u organizmu koji se smatra odgovornim za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Lišće celera je dobar izvor vitamina C koji podiže imuni sistem organizma i ublažava simptome prehlade. Celer je veoma delotvoran kod obolelih od artritisa jer zbog visokog sadržaja natrijuma pomaže da se rastvore kalcijum i magnezijum. Pomaže i kod reume i kostobolje. Blagotvorno dejstvo ove biljke najbolje se može iskoristiti ako se u salate doda sok dobijen iz korena i listova ove biljke. On ima i antispazmolitično dejstvo pa je dobar lek protiv astme, bronhitisa, tuberkuloze. Redovnim korišćenjem celera može da se spreči razvoj kamena u bubrezima ili žučnoj kesici. Celer sadrži fitoelemente nazvane kumarine koji uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju ih da oštete ćelije. Takođe, ovaj sastojak podstiče bela krvna zrnca da napadnu i eliminišu potencijalno štetne ćelije, uključujući i ćelije raka. Već je utvrđeno da jedan od sastojaka celera - acetileniks, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Ima samo sedam kalorija, magnezijuma 320 mg , folata 16 mcg na 100 g korena. 
 
  Pri kupovini ga obavezno uzmite u ruku, ako je lagan, sigurno je star.
  Opranu i isečenu celerovu stabljiku držite u vodi s dodatkom leda oko sat vremena pre služenja.
  U doba Homera bio je simbol lepote i veselja, a ubrzo zatim postao je cveće za grob i značio je samo suze i žalost. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobede i pobedničkog slavlja, a njime su se kitile glave pobednika.