Broj 34
Početna > Zanimljivosti > VAŠ CVETNI RAJ

Muškatle

VAŠ CVETNI RAJ

Muškatle su prelepe ukrasne biljke kojima ne smeta sunce pa su zato pogodne za prozore, balkone i terase

Kod nas veoma poznate i omiljene muškatle vode poreklo iz južne Afrike. Danas ih ima nekoliko stotina vrsta. Uspravna muškatla lako se prilagođava i u najlošijim uslovima. Uspeva u bilo kojoj vrsti zemlje, ali ipak voli nešto težu zemlju, naročito zato što je celog leta izložena suncu. Ima ih različitih boja - od bele do ljubičaste, a postoje vrste s jednostavnim i duplim cvetovima. Duple su starije vrste i one ne cvetaju tako bogato. Muškatla nije osetljiva i lako se gaji. Izložena suncu bujno raste i mnogo cveta od proleća do kasne jeseni. Treba je presađivati svakog proleća i tada joj treba malo skratiti žilice i grančice. Zimi se grančice ne seku jer mogu lako da istrule. Ove muškatle leti treba obilno zalivati i povremeno prehranjivati. Prilikom zalivanja valja paziti da se ne pokvase cvetovi i listovi. Zimi se retko zaliva.

  Viseća i engleska muškatla
  Muškatla lozica ili viseća muškatla je veoma pogodna za terase, balkone, police i viseće korpice. Lišće joj je svetlo, mesnato i krto, slično bršljanovom. Ima ih s jednostavnim i duplim cvetovima bele, ružičaste ili crvene boje. Engleska ili velikocvetna muškatla je mnogo nežnija i osetljivija od viseće, ali je njen cvet krupniji i veoma lep. Cveta samo jednom godišnje, u kasno proleće. Lišće joj je čvrsto, kovrdžavo, a na ivici nareckano. Voli mnogo svetlosti, pa je treba držati na sunčanom prozoru. Za vreme velikih vrućina treba je malo zakloniti.
  Šarenolisnoj muškatli lišće je obojeno belim, tamnozelenim ili bakarnosmeđim šarama. Raste sporije od ostalih vrsta i niskog je rasta. Veoma je lepa i dekorativna. Cvet joj je sitan, crven i neupadljiv. Gaji se samo zbog šarenog lišća. 

  Česta bolest muškatle je pegavost listova. Izaziva je bakterija Xanthomonas, koja se lako i brzo širi, a teško suzbija.

  Za sadnju postoji više tipova smeša, a može se saditi i u čist treset. U Mađarskoj se uspešna pokazala smeša od 20 odsto gline i isto toliko kreča ili gipsa. Ova smeša ima odgovarajuću Ph vrednost (6,5). Ako je Ph vrednost veća, biljke su podložne bakterijama, a ako je manja, gljivicama. Muškatla dobro podnosi manji procenat soli u zemljištu, ali kada je ima više, biljka dobija sivozelenu boju.