Broj 34
Početna > Lepi i zdravi > SPREČITE BOL U LEĐIMA

Održite prirodnu zakrivljenost kičme

SPREČITE BOL U LEĐIMA

Loše držanje, debljina, slabi mišići i stres četiri su faktora koji povećavaju mogućnost bola u leđima. Ako stresa ne možete da se oslobodite, na preostale faktor svakako možete da utičete

Izbegavajte dugo stajanje, jer neaktivnost izaziva mišićnu slabost. Spavajte na umereno tvrdoj podlozi, a izbegavajte da koristite velike jastuke. Redovno vežbajte. Vežbanjem mišići postaju dovoljno snažni i elastični, pa vas bez problema mogu držati u pravilnom položaju tokom celog dana. Zaštite svoja leđa pravilnim tehnikama podizanja i nošenja. Pri podizanju predmeta s poda, savijte kolena, a teže predmete nosite s obe ruke i što bliže telu. Nosite udobne cipele, koje će biti dobra potpora telu (peta visine 2-3 cm). Izbegavajte kontinuirano nošenje cipela s visokim petama ili potpuno ravnih cipela - i jedne i druge ne prate normalan oblik stopala i narušavaju prirodnu zakrivljenost kičme. Pri sedenju, hodanju i stajanju pazite na svoje držanje: glava neka uvek bude uspravna, brada paralelna s podom, a ramena prirodno opuštena. Uvek nastojte da održite prirodnu zakrivljenost kičme.
 
  PRAVILNO DISANJE
  Nepravilno držanje će promeniti odnose tih krivina i kroz duži period vremena izazvati probleme s leđima. Povremeno sebi priuštite medicinsku ili relaks masažu. Ona će opustiti napete mišiće, povećati cirkulaciju onih delova tela koji su neaktivni i „izvući" nagomilani stres koji svi nosimo zbog ubrzanog tempa života. Osećaćete se opuštenije i bolje. Dišite pravilno. Jeste li znali da su mišići koji omogućuju disanje odgovorni i za pravilno držanje? Vežbe disanja koje se praktikuju u jogi, pilatesu, nekim borbenim veštinama i tehnikama pevanja mogu osnažiti ove mišiće i učiniti ih fleksibilnijim. Na taj način držaćete se uspravno, a pokreti tela biće laganiji.
 
  MASAŽA, PLIVANJE I VEŽBE                  
  Ljudsko telo je mašina čiji su delovi u međusobnom odnosu - pokreti i delovanje u jednom delu uticaće na pokrete i radnje u drugim delovima tela. Obratite pažnju na to kako mišići, kosti i zglobovi reaguju tokom različitih aktivnosti. Vežbajte trbušne i leđne mišiće jer ove dve grupe mišića zajedno drže trup. Slabi mišići torza često dovode do bolova u leđima. I u ovom slučaju odlične će biti vežbe poput pilatesa. Pazite na ishranu i pijte dovoljno vode - ovu rečenicu ste sigurno čuli već sto puta, ali nikada nije na odmet ponoviti je. Naime, ako dovoljno unosite belančevine, povećaćete mišićnu masu, a najmanje šest do osam čaša vode dnevno doprineće zdravlju leđa. Budite aktivni. Ovde se ne podrazumeva samo vežba - pravite pauze od sedenja ispred računara, rastežite se i hodajte, čak i onda kada ne morate. Za zdravu kičmu najbolje je plivanje, i to leđno, kao i plivanje slobodnim stilom, dok se prsna tehnika ne preporučuje pacijentima koji imaju bolove u leđima. Osim plivanja, koristiće i vožnja bicikla kao i hodanje.  

  Neki od najčešćih uzroka stresa i tereta na kičmu su:
  1. Pognuto sedenje u stolici
  2. Vožnja u pognutom položaju
  3. Loš položaj tela tokom stajanja
  4. Naglo podizanje tereta
  5. Spavanje na neudobnom dušeku
  6. Loša fizička forma
  7. Premor